Szakértő: A gyermek akkor van a legnagyobb biztonságban, ha ilyen színű fürdőruhát visel

A gyermek fürdőruhájának színe befolyásolhatja a biztonságát az uszodában vagy a szabadtéri strandon. A vízbiztonsági szakértők alaposan megvizsgálták, hogy a fürdőruha színárnyalata hogyan befolyásolhatja, hogy a gyermek mennyire látható a víz alatt.

A megfelelő színű fürdőruha életmentő lehet - illusztrációForrás: Vadas Thermal Resort hivatalos oldala

„A gyermek fürdőruhájának színe jelentősen befolyásolhatja a vízben való láthatóságát, ami kulcsfontosságú a fulladások megelőzésében. Az élénk és kontrasztos színek jobban kiemelkednek a vízből, így a vízimentők és a szülők könnyebben észreveszik a gyermeket, különösen vészhelyzetben" – mondta Bernard Fisher, az Amerikai Vízimentők Szövetségének egészségügyi és biztonsági igazgatója.

„Kerülni kell a világoskék, szürke vagy zöld színű fürdőruhákat, mivel ezek beleolvadhatnak a vízbe és a medence környezetébe, és így nehezen lehet észrevenni a gyermeket. Olyan élénk és kontrasztos színeket ajánlunk, mint a neonsárga, a narancssárga, a rózsaszín és az élénkpiros, mert ezek a színek jól láthatóak a víz alatt, és a vízfelszínen is. Sőt a strandon eltűnt gyermeket is könnyebb megtalálni ha ilyen színekbe öltöztetik" – hívja fel a figyelmet Fisher.

Tavak és természetes vizek

A vízbiztonságra szakosodott Alive Solutions nevű cég két külön kísérletben is megállapította, hogy bizonyos fürdőruhaszíneket könnyebb észrevenni egy medencében vagy nyílt vízben, például egy tóban.

Egy világos aljú medencében a vállalat tesztjei azt mutatták, hogy a neon rózsaszín és a neon narancssárga színek láthatók a legjobban. A sötétebb színek a világos medencefenéken látszottak ugyan, de gyakran árnyéknak, leveleknek vagy szennyeződésnek nézhetjük őket. A fehér és világoskék fürdőruhák szinte teljesen eltűntek a medencében.

A láthatóság tekintetében a tömegben és a víz alatt is a neonszínek teljesítettek a legjobban - illusztrációForrás: Hungarospa/Facebook

A tóvízben végzett tesztek azt mutatták, hogy az élénk neonszínek – köztük a narancs, a sárga és a zöld – voltak a legjobban láthatók, a neon rózsaszín azonban nem teljesített jól. A fehér fürdőruhák a fényvisszaverődés miatt jobban látszottak, de nem annyira, mint az élénk neonszínek. Az összes többi szín rosszul szerepelt a tóban, nem voltak jól láthatók – írja a cnn.com.

Livingston szerint minden környezetben, a láthatóság tekintetében a neon színek nyertek  

„Természetesen a fürdőruha színe nem számít, ha senki sem felügyel hatékonyan a gyermekre" – mutatott rá a szakember.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek