Itt biztosan nem fázunk: Ezeknek a hazai fürdőknek legforróbb a termálvizük

Beköszöntött az ősz és vele együtt a hideg, borongós időjárás is, ezért nincs is jobb hétvégi program, mint beülni egy jó melegvizes medencébe. Magyarország híres forró termálvizeiről, a hazai fürdők nagy részében általában a medencék 34-38 Celsius fokosak, azonban akadnak olyan fürdők is, ahol a 40 Celsius-fok körüli vízhőmérsékletű medencéket keresők is megtalálhatják a számításukat. 

Magyarország híres forró vizes termálmedencéirőlForrás: Shutterstock/Tanyazhe

Sokan vannak, akik kifejezetten a forró termálvízzel töltött medencéket keresik, de fontos megemlíteni, hogy a 40 Celsius-fok körüli vízben való fürdőzés egyes esetekben nem javasolt. Néhányan már attól rosszul vannak, ha ránéznek egy 37-38 Celsius fokos medencére, sőt vannak akik már a 36 Celsius-fokosat is túl melegnek tartják. Egyesek viszont az utóbbiban egyenesen fáznak és kifejezetten azokat a fürdőket keresik, ahol 40 Celsius-fok körüli vízzel töltött medencét is találni. A Termal Online most összegyűjtötte az ország legmelegebb termálvizes fürdőit.

Akik igazán forró vizes fürdőzésre vágynak, azoknak érdemes ellátogatniuk a Nagyatádi Gyógyfürdőbe. Itt minden medencét minősített gyógyvízzel töltenek és a fedett részlegben egy 42 Celsius-fokos vizű medencét is találni. Budapesten is szintén akad hasonló hőfokú medence, méghozzá a Rudas Gyógyfürdőben

A Rudas Gyógyfürdőben is találunk 40 Celsius-fok feletti medencétForrás: Rudas Gyógyfürdő / Facebook.com

40 Celsius-fokos vízzel töltött gyógymedence várja a fürdőzőket a Barcsi Gyógyfürdőben, a Békési Gyógyfürdőben, a gyomaendrődi Liget Gyógyfürdőben, valamint Budapesten a Lukács Gyógyfürdőben

Érdemes számításba venni azokat a fürdőket is, ahol a medencék vizének hőmérséklete közel 40 Celsius-fokos. Ilyen jó meleg gyógyvízzel töltött medencét találunk a buzsáki Csiszta Fürdőben, a hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdőben, a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőben, Szegeden a Napfényfürdő Aquapolisban, valamint Budapesten a Pesterzsébeti fürdőben, de szóba jöhet a csurgói fürdő is, ahol nemrég emelték 39 Celsius-fokosra az egyik kinti gyógyvizes medencéjük hőmérsékletét.

Mikor nem javasolt a forró vízzel töltött gyógymedence?

Megfontoltan ajánlott használni a 40 Celsius-fok körüli medencéket. Sokan azért kedvelik ezeket a medencéket, mert a forró víznek egyes mozgásszervi problémák esetén erőteljesebb fájdalomcsillapító hatása lehet. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek a forró vizes medencék bizonyos körülmények között aktívvá tehetik a gyulladásos betegségeket. 

A forró termálvízben javasolt fürdési idő maximum 20 percForrás: Shutterstock/Shcherbyna Nataliia

Ezen kívül, ha hosszabban tartózkodunk a meleg vízben, a vérnyomásunk jelentősen leeshet, és extrém esetekben ájulást is okozhat. Általánosságban elmondható, hogy a krónikus betegségben szenvedőknek, különösen a szív-és érrendszeri betegeknek nem javasolt a forró vizű medencék használata. A fent említett okok miatt különösen fontos az ajánlott fürdési idő betartása, ami egyhuzamban általában 20 perc. 

Forrás: Termal Online

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek