Elindultak a karácsonyi szaunaszeánszok, ahol ünnepi illatok és finomságok is várják

Néha fárasztó tud lenni a karácsonyi nyüzsgés, a folyamatos sürgés-forgás, a nagy bevásárlások, és amikor már minden a feje tetejére állt, jól esne egy kis kikapcsolódás. Ha egyszer kipróbálják, akár kedvenc téli programjukká válhat a szaunázás, azon belül is a különleges hangulatú karácsonyi szaunaszeánszok.

A szaunázás egyik fő előnye, hogy az izzadásnak köszönhetően, a méreganyagok a bőrünkön keresztül távoznak. Emellett, erősíti a szívet, javítja a vérkeringést, fokozza az anyagcserét, rendkívül jó stresszoldó, lazítja és nyújtja az izmokat, és bőrszépítő hatással is bír. 

A szaunaszeánsz jótékonyanhat a testünkre, lelkünkreForrás: shutterstock / Készítette: Billion Photos

A karácsonyi hangulatú szaunaszeánszok már decemberben elkezdődnek, ilyenkor a szaunamesterek különleges ünnepi illatokkal és finomságokkal készülnek a vendégeknek. A szaunaszeánszok általában három fő programból állnak: az első egy sós vagy cukros bőrradírozás, a második egy mézes vagy csokis kenegetés, a harmadik pedig a jeges hűsítés. Eközben a szaunamesterek különböző nyugtató és karácsonyi illóolajakat (fenyő, gyömbér, mézeskalács, narancs) csepegtetnek a kályhára és törölközővel vagy legyezővel forrósítják a levegőt.

Több szaunafelöntés közül is lehet választaniForrás: Shutterstock / Készítette: Meesiri

Nekünk nincs más dolgunk, mint relaxálni, meditálni és élvezni a felöntéseket. Eközben felcsendülnek a legnépszerűbb karácsonyi slágerek, az intenzívebb programokon a „Jingle Bell Rock" és a „Christmas is all around", a lazítósabb felöntéseken Michael Bublé karácsonyi jazz albuma szól.
Ezt követi a megfelelő hűtési folyamat: először vegyünk egy langyos zuhanyt, majd csobbanjunk a jeges merülőmedencében, utána pedig pár percig pihenjünk, hogy a vérkeringésünk a helyére álljon.

Egymás után maximum három szaunaprogram ajánlottForrás: Gáll Franciska

Fontos, hogy a szaunába meztelenül egy szaunalepedővel vagy kifejezetten erre a célra alkalmas szaunaruhával körbetekerve lépjünk be, a vizes fürdőruhánkat pedig hagyjuk kint, mert ha rajtunk marad, a bőrünk nem tud megfelelően lélegezni és hajlamosabbak lehetünk a fertőzésekre is.

Szaunázás előtt jobb, ha nem eszünk és iszunk, mert csak megterheljük a gyomrunkat és a szervezetünkben felgyülemlett méreganyagok is nehezebben távoznak. Viszont utána fontos a hidratálás és a vitaminok visszapótlása, ezért jól esik, hogy a szaunamesterek meleg teával, limonádéval, gyümölcsökkel és karácsonyi süteményekkel kínálnak. Sokan azt hiszik, hogy ez mindenkinek jár és megkérdezés nélkül veszik el a finomságokat a szaunázó vendégek elől.

Egy ideális szaunaprogram nagyjából 10-15 percig tart, előtte érdemes lezuhanyozni és szárazra törölközni, ezáltal a pórusaink kitágulnak és gyorsabban távoznak majd a salakanyagok.

Budapesten az Aquaworldben, a Holiday Beachen, a Budaörsi Városi Uszodában, valamint vidéken Pomázon, Ráckevén, Velencén, Székesfehérváron és még sok gyógy- és termálfürdőben kínálnak szaunaprogramokat, ezekre érdemes előre bejelentkezni, mert a férőhelyek száma limitált. A szaunaszeánsz hivatalos oldalán válogathatnak a programok között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek