A világ legjobb fenntartható épületei közé választották ezt a magyar strandot

Green Good Design díjat kapott az Aquaticum Debrecen Strand tervezői csapata, a Bord Építész Stúdió Kft. A magyar strandot a The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies és a The Chicago Athenaeum International Museum megmérettetésén a világ legjobb fenntartható építészeti alkotásai közé választották. 

Már eddig is több szakmai elismerést bezsebelt a létesítmény és annak tervező csapataForrás: aquaticum.hu

Az új nagyerdei strand tavaly nyáron nyitott meg, és annak ellenére, hogy az időjárás miatt kicsit később tudták fogadni a vendégeket, várakozáson felüli volt a látogatottsága.

A strandon több mint 161 ezren fürdőztek a nyitás évében.

A strand nem csak a közönség, hanem a szakma tetszését is elnyerte. Már a tervezési szakaszban a látványtervek alapján az elmúlt időszak legjobb pályázati tervei közé sorolta a strandot a kortárs építészetre koncentráló holland Mark Magazin, nemrégiben pedig a legnagyobb példányszámú brit építészeti magazin, a Royal Institute of British Architects címlapjára került az Aquaticum Debrecen Strand.

A strandot tervező Bord Építész Stúdió Kft. számos koreszrű gépészeti, épületgépészeti és egyéb megoldást alkalmazott azért, hogy a strand a lehető legzöldebb legyen.

A város távhőellátó rendszere ugyan képes biztosítani a szükséges teljesítményt, de mivel a strand fűtési igénye jelentős, a gazdaságos üzemeltetés biztosításának érdekében a Bord Épületgépész Stúdió minden rendelkezésre álló „megújuló energia" fűtési megoldást bevetett. A strandfürdőt – az előírásokat messze túlteljesítve – úgy tervezték és építették meg, hogy az energiaigényének felét megújuló energiából tudják fedezni. Ha a strandfürdő fűtési igénye csökken például egy meleg nyári napot nézve, úgy a megújuló energiafelhasználás részaránya tovább nő, és elérheti a 70 százalékot is, ami kiemelkedőnek számít, írja a dehir.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek