A turizmus szünetelésével újra megtelt termálvízzel a püspökfürdői tó

A turizmus leállása miatt újra termálvízzel telt meg a Nagyvárad szomszédságában fekvő Püspökfürdő korábban kiszáradt tavacskája, több állat és növényfaj utolsó példányainak egykori természetes élőhelye – írja az MTI.

A védett élőhely pusztulását számos környékbeli szálloda és fúrásokkal - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: guentermanaus

A járványhelyzet a tó újjáéledését eredményezte, de a szakemberek szerint sajnos sokkal nagyobb a gazdasági érdek, mint a természetvédelem iránti elkötelezettség, éppen ezért szerintük csak addig marad meg a termáltó, amíg újra nem indul a turizmus.

A természetvédők még a 2010-es évek elején felhívták a figyelmet arra, hogy a püspökfürdői termálvizes rezervátum egyhektáros felületű tava egy kis tócsává zsugorodott, és télen be is fagyott.

A szakértők a védett élőhely pusztulását már akkor végesnek tulajdonították, hogy Püspökfürdőn, Félixfürdőn és Nagyváradon is számos szálloda és panzió végzett - sok esetben illegális - fúrásokat, hogy a medencéit és a fűtési rendszerét termálvízzel működtesse, miközben a földalatti termálvízkapacitás véges.

Az élőhely tíz évvel ezelőtti állapota már nem állítható vissza, hiszen az őshonos növény- és állatfajok már nincsenek ott.

Bár megpróbálták laboratóriumi körülmények között megmenteni, a bordás homorcsa nevű csigafajt nem sikerült szaporítani, és véglegesen kipusztult. A legegyszerűbb a hévízi tündérrózsa visszatelepítése lenne, hiszen ez trópusi fajként a Nílus deltájában is előfordul, és üvegházakban is tartják. Ha azonban nem tartható fenn az optimális vízszint, ez sem élne már meg egykori természetes élőhelyén – vélik a biológusok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek