Remek a hazai természetes fürdőhelyek vízminősége

A hazai természetes fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott, így a jó idő beköszöntével ezekben bátran lehet csobbanni. Az összesítés szerint a 2018-ban üzemelő mintegy 250 fürdőhelyről pozitív a kép: a kicsivel több mint 230 természetes fürdővíz 79 százaléka kiváló, 13 százaléka jó, 5 százaléka tűrhető minősítést kapott – írja az MTI.

Balatoni strand BadacsonyonForrás: Shutterstock / Készítette: pgaborphotos

 

Kifogásolt kategóriába csak nyolc fürdőhely esett, többségében tiszai fürdőhelyek.  

A fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden természetes fürdőhelyet ellenőriznek egyszer nyitás előtt, majd a nyáron havonta egyszer. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti, továbbá a levett vízmintákban vizsgálják a szennyeződésre utaló baktériumok jelenlétét is, amik egészségkockázatot jelenthetnek.

A 2018-as szezon kedvezőtlen időjárása miatt a kifogásolt természetes fürdőhelyek száma az elmúlt évekhez képest nőtt, nagyobb esőzések után több esetben be is zártak. A nem minősített húsz természetes fürdőhely többsége négy évnél rövidebb ideje létesült, ezért nincs elegendő mintaeredmény a minősítéshez, de a vízminőségük megfelelő.

A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nem adottak. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt is tiltott a fürdés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek