Ősi vulkánok és fazsindelyes templomok mellett vezet az Év Kerékpárútja

Ötödik alkalommal írta ki az Év Kerékpárútja pályázatot az Aktív Magyarország és a 11 döntősre összesen több mint 11 ezer szavazat érkezett a kerékpározás szerelmeseitől. 

A tákosi templom híres fazsindelyes tetejéről és festett fakazettás mennyezetéről. A Beregi kört ezt is útba ejtiForrás: Aktív Magyarország/Facebook

A végleges eredmény így alakult a 11 versenyző pályázat között:

Beregi kör 1743 szavazat
Veszprém—Balatonalmádi 1384 szavazat
Veszprém—Márkó 1131 szavazat
Pusztamagyaród—Szentpéterfölde 1127 szavazat
Vasszécseny—Rum 1004 szavazat
Nyugat-zselici kör 964 szavazat
Drávaszabolcs—Szaporca 930 szavazat
Oroszlány—Környe kör 882 szavazat
Mohács—Bédai-holtág 791 szavazat
Komló—Magyarszék kör 726 szavazat
Diósgyőr—Miskolctapolca 705 szavazat

Az Év Kerékpárútja címet olyan útvonal nyerheti el, amely vonzó érdekességgel hívogat, jó az útminőség, és biztonságosan lehet rajta tekerni. Magyarország keleti csücskében vezet tehát az idei év kedvenc kerékpáros útvonala. A Beregi kör a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait mutatja be egy kerékpáros élménytúrára fűzve fel – természetesen a Tisza felső folyásának csodás környezetével együtt. A Gergelyiugornyáról induló túra 50 kilométernyi élménnyel vár - írja az Aktív Magyarország.

A keletre startoló út első látnivalója Tákos református temploma, melyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek. A zsindelytetős templomokból lesz még bemutató: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző épületekkel. Tarpán az őstermészet mutatja meg magát, a Nagy-hegy romvulkánja a földtörténeti múlt valóságát fedi fel. A kis forgalmú aszfaltutakon tekerők számos kerékpáros pihenőnél, túraközponton fújhatják ki magukat. A táblák minden esetben mutatják a helyes irányt, így eltévedni nem könnyű.

Nyáron érdemes hűsölni egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai szabadstrandon. A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló. Aki Beregbe látogat egy bringatúrára, biztosan élményekkel megpakolva tér haza. Ez a túra azonban csak a jéghegy csúcsa, a térség egy teljes kerékpártúra-hálózattal vár vissza. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek