Filmet csináltak arról, hogyan utaztuk be egykor feketén, fillérekért Európát

Csütörtökön került a mozikba Magyarország első egész estés animációs dokumentumfilmje. A Kék pelikán a vasfüggöny leomlása utáni évtizedről szól, amikor már mindenki szabadon utazhatott, de szinte senkinek sem volt rá pénze, ezért a kalandvágyó fiatalok feketén igyekeztek vonatjegyhez jutni.

Részlet a Kék pelikán című első magyar egész estés animációs dokumentumfilmbőlForrás: Kék Pelikán/Facebook

A címadó Kék pelikán volt az egyetlen olyan indigó, amit konyhai vegyszerekkel el lehetett távolítani a már kitöltött jegyekről. Erre három, minden hájjal megkent budapesti fiatal jött rá. Eleinte csak azért hamisítottak, hogy bejárhassák egész Európát a hackelt InterRail bérletekkel. De tíz év alatt az üzlet országos hálózattá duzzadt, biztosítva az utazás szabadságát egy egész generációnak. Ez az ő történetük, korabeli hangeffektekkel, híradó és élőfilmes bevágásokkal.

Csáki László író-rendező – aki a 90-es években maga is hamis jeggyel jutott el Párizsba – több mint 10 éven át készített interjúkat bliccelőkkel és hamisítókkal. A megrajzolt karakterek az eredeti szereplők hangján szólalnak meg – írja az euronews.com.

Csáki a lapnak elmondta, azért is ezt az úttörő műfajt választotta, mert a legtöbb szereplő nem szívesen vállalta volna be arccal, hogy vonatjegyeket hamisított.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek