Nagyon ritka, kockás virágú növényt csodálhatunk a Bereg- Szatmári-síkon

A kockásliliom (Fritillaria meleagris) nem csak hazánkban, hanem a nagyvilágban is csak nagyon-nagyon ritkán fellelhető, így minden évben nagy várakozás előzi meg a mocsári árterek ritka növényének nyílását. A Hortobágyi Nemzeti Park közösségi oldalán most arról számolt be, hogy a Bereg- Szatmári-sík területén a tölgy-kőris-szil ligeterdőkben, a jó vízellátású réteken és a nedvesebb erdőszéleken a tavalyi évhez képest egy kicsit korábban jelentek meg.

 A különleges virágú növényt sokféleképpen nevezik: sakktáblaliliom, bíbictojás, fekete tulipán, szerencsemák, ostáblaliliom, kakukkvirág, kongóvirág, konyócska, vagy mezei kisasszony. A kora tavasz egyik legszebb növénye természetvédelmi oltalom alatt áll, pénzben kifejezett értéke egyenként 50 ezer forint.

Forrás: Habarics Béla Természetvédelmi Őrszolgálat/HNPI/Facebook

Európában – főleg Közép- és Délkelet-Európában – található meg, de általában csak szórványosan. A rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti.

Az egyedek élőhelyenként eltérő méretűek, gyepeken általában kisebbek, erdőkben, fák alatt nemritkán 20-30 cm-re is nőhetnek. A száraz, vízhiányos időszakok nehezítik fennmaradásukat, de a térségben a tavalyi év kedvezőbb vízviszonyainak hatására, eddig nem ismert élőhelyen is megtalálták a fajt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek