Világritkaság: észak-kínai leopárd született a debreceni állatkertben

Régóta várt és jelentős hírrel örvendeztetett meg mindenkit Magyarország első vidéki Állat- és Növénykertje, a ZOO Debrecen. 2023. november 21-én ugyanis megszületett a 2022 őszén egymásra talált észak-kínai leopárdpárjuk, Coolio és Jilin első utódja.

 A bő kéthónapos kölyök kezdettől fogva szépen gyarapodik anyja gondoskodása mellett – amit szemfüles látogatók a hónapban már maguk is megfigyelhettek. Délutánonként már jó eséllyel láthatjátok a kifutóban, ahogy egyre bátrabban ismerkedik téli környezetével.

A most 3100 grammos kis leopárd kondíciója kifogástalan, neme pedig nőstény. Nevéről két héten át ti is dönthettek szavazataitokkal az állatkert Facebook-oldalán. 

Hogyan neveznétek el ezt a csöppséget?Forrás: ZOO Debrecen/Facebook

Az észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) az egyik legészakibb elterjedésű leopárdalfaj, így trópusi rokonaitól jól megkülönbözteti nagyobb termete és dúsabb szőrzete. Jellemzően nagyobb vadakat, főként vaddisznót és szarvast ejt el, de a madarakat és rágcsálókat sem veti meg. A téli párzási időszakot és az anyai utódgondozást leszámítva magányosan él és erősen territoriális. Bár a Dél- és Kelet-Ázsiában és Afrika nagy részén egyaránt őshonos leopárd vagy párduc a legnagyobb elterjedésű nagymacskafaj,

élőhelyének szűkülése és aprózódása, valamint az orvvadászat a kihalás szélére sodorta, így sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Bizonyos alfajai fokozottan fenyegetettek: észak-kínai leopárdból a becslések szerint alig több mint 300 egyed él a természetben, a világ állatkertjei – nagyrészt az európai intézmények – pedig egy immár 55 egyedet számláló állomány gondozásával és gyarapításával veszik ki a részüket a megmentéséből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek