Nem megy jól a budapesti Airbnb-seknek

Legalább 30 százalékkal bővült a budapesti Airbnb-kínálat tavaly, meghaladva a külföldi turistaforgalom növekedését. A keresletnél nagyobb mértékű növekedés az átlagárak csökkenéséhez vezetett, mondta el Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének (MAKE) elnöke a vg.hu cikkében.

Forrás: Shutterstock/Maxbelchenko

A Covid utáni időszakban a mélyponton 7-8 ezer lakás volt a piacon, ehelyett jelenleg már több mint 16 ezer vár vendégeket. Bár a külföldi turisták száma is emelkedett tavaly Budapesten, de nem annyival, mint amennyivel a vendégfogadó kapacitás.

A szállások kihasználtsága 5 százalékkal csökkent, míg a szállásadók bevételei az inflációval korrigálva meredeken zuhantak. Nem segíti a piaci szereplőket az sem, hogy a vendégek az utolsó pillanatban foglalnak szállást, hiszen mindig találnak üres szobákat.

Mindehhez hozzájön, hogy Magyarország és benne Budapest összességében megdrágult. Már sem az éttermek, sem a fürdők, sem a taxik, sem a színházak, sem az élelmiszerárak nem azon a szinten mozognak, amitől egy igazán jó ár-érték arányú, vonzó turisztikai célpontnak számítana a magyar főváros. Sok tekintetben már elértük, vagy meghaladtuk a nyugat-európai árakat – fogalmazott Schumicky Balázs.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek