Ritka látvány: Rekordszámú kecses daru telel a Dél-Alföldön

Mindig voltak kisebb csapatok, néha egy-két ezer is próbálkozott az átteleléssel, de a klímaváltozás miatt 2024 januárjában rekordszámú darut számláltak a vízimadarakkal foglalkozó szakemberek a Dél-Alföldön - írja az Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja közösségi oldalán.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

A daruvonulás Kelet-Magyarország hangulatos őszi élménye. Az elmúlt 20 évben északi és keleti állományai megtöbbszöröződtek. Egyre népesebb csapatai már szeptember végén meg szoktak jelenni a Hortobágyon, tavaly ősszel rekordszámú, 195.000 madár volt látható éjszakázóhelyein.

Október végén a darvak szépen lassan elhagyják a Hortobágy térségét és a Dél-Alföld nagy vizes élőhelyei felé veszik az irányt: a szegedi Fehér-tó, a tömörkényi Csaj-tó, Kardoskút mellett egyre nagyobb számban vonul át a vajdasági Kanizsai-járás területén.

A madárinfluenza 2023 őszén megtizedelte az állományt, de az idei, január közepi vízimadár-felmérések során az ornitológusok azt tapasztalták, hogy a kifejezetten hideg, téli időjárás dacára közel 15 000 darut számoltak az esti behúzáson.

A szegedi Fehér-tó és a vajdasági Kapitány-rét mellett a Csongrád-Csanád vármegyei Csanádi-pusztákon éjszakáztak a madarak.

Eredetileg a darvak Észak-Afrikában, illetve a Közel-Keleten telelnek, de a klímaváltozás következtében egyre nagyobb számú csapatok áttelelésére számíthatunk, a valószínűsíthetően egyre gyakoribb hazai költések mellett - írja a bejegyzésben Tokody Béla, az MME Csongrád megyei csoportjának titkára.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek