Húznak a darvak, fesztiváloznak a madarak

Menthetünk közösségi szellemben várat Csobáncon, megnézhetjük, hogyan halásszák ki óriás hálóval az Öreg-tavat Tatán, láthatjuk húzni a darvakat a Hortobágyon, és a madarak fesztiválját a Tisza-tónál. Szárnyaló hétvégénk lesz.

Vármentő hétvége Csobáncon

Megint önkénteseket várnak szombaton és vasárnap a vármentő hétvégére Csobáncra. Az önkéntesekkel reggel nyolckor találkoznak a gyulakeszi templomnál, de akár később is lehet csatlakozni a várat rendbe szedőkhöz a hegytetőn. A Csobánc Váráért Közhasznú Alapítvány önkéntesei megtisztítják a romvárat a káros növényzettől, füvet nyírnak, szemetet szednek, köveket depóznak, amiket aztán később a falak helyreállításához használnak fel.

Végvári huszárok Csobánc romjainálFotó: kkataaa / Indafotó

Évente kétszer, tavasszal és ősszel rendeznek ilyen vármentő hétvégét, a romvár ugyanis kritikus állapotban van. Ezért az alapítvány célja a meglévő falak konzerválása, és a vár feltárása: a föld alól előkerülő falakat megóvása. Legutóbb áprilisban tartottak vármentő hétvégét, akkor a szervezők azt kérték - tekintettel a korlátozott számú munkaeszközre-, hogy lehetőség szerint munkáskesztyűt, bozótvágót, lapátot és kapát mindenki vigyen magával.
Cserébe azonban napszállta után a hangulatot tábortűz mellett, jóféle borral, énekszóval alapozták meg, hogy aztán másnap már házi pálinkával és újult erővel folytathassák a munkát addig, amíg csak bírják. Talán ezen a hétvégén sem lesz másképp.

Daruünnep a Hortobágyon

Látott már darvakat csapatban vonulni? Ha nem, jó szívvel ajánljuk a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalmát, amely a késő őszi naplementék kellően romantikus eseménye. Ilyenkor a még nálunk lévő madarak melegebb éghajlatú tájakra indulnak tovább, és teszik ezt szép számban, ugyanis az elmúlt 15 évben a Hortobágyon átvonuló darvak száma néhány ezerről 80-100 ezerre nőtt.

Ennél sokkal több darura lehet majd számítaniFotó: morvaiszilárd/Indafotó

Szombaton és vasárnap ezért egész napos darukövető programokkal várják a látogatókat a Hortobágyi Vadasparkban. Hajnalban kis vonattal indulhatunk a darvak nyomába, nappal a madarak táplálkozási helyeire vezetnek szervezett túrákat, alkonyatkor pedig a jellegzetes daruhúzásnak lehetünk részesei. A hozzáértők szerint az őszi, bágyadt napsütésben a darvak ezreinek krúgatása különös, megnyugtató hangulattal ajándékozza meg a szemlélőt.

Emellett egész napos pikniket tartanak a vadasparkban, ahol biovásárral, népi- és kulturális programokkal várják a nagyobbakat, míg a legkisebbeket kézműves foglalkozásokkal, a daruudvarban pedig a darutánc megtanulásával. Külön helye lesz a nemzeti parki termék vásárnak, ahol szürke marha, bivaly és őstulok szalámi katonákat is kóstolhatunk. Ha pedig az időjárás is kedvez a darutúrázóknak, derült égbolt esetén késő este csillagászati bemutatót is tartanak. A részletes programról a Hortobágyi Nemzeti Park oldalán olvashatunk.

Öreg-tavi nagy halászat és halvásár Tatán

Aki viszont azt szeretné látni közvetlen közelről, hogyan halásszák le négyszáz méteres húzóhálóval az Öreg-tavat, annak hétvégén Tatán a helye. Ennek örömére aztán bekapcsolódhatunk a tatai vár és az Esterházy-kastély környezetében rendezett fesztiválra is, ahol az ország egészének halas gasztronómiáját felvonultató halfőzéssel és vásárral várnak minket, hogy ne csak a szokásos halételeket, de kimondott specialitásokat is megkóstolhassunk.

A rendezvényen lesz kézműves- és kirakodóvásár, délutánonként hagyományőrző néptáncegyüttesek lépnek fel és koncertekkel is szórakoztatják a közönséget. A lehalászás idejére a tómederben hagyományosan felállítják a századelő hangulatát idéző, nádból készített halászkunyhót, amely csak a tatai Öreg-tóban folytatott halászok tevékenységére volt jellemző. A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el, aztán a hálóvetés rendesen társasági eseménnyé vált, 2001-ben pedig szervezett formában a Tatai Mezőgazdasági Zrt. elevenítette fel először ezt a hagyományt.

A fesztivál jó lehetőség arra, hogy egy kicsit közelebről is megismerjük a halászok nehéz fizikai munkáját, annak minden szépségével együtt. A részletes programról és a fellépőkről a halfesztivál oldalán olvashatunk.

Tisza-tavi madaras fesztivál

Aki viszont a hétvégét a Tisza-tónál tölti, annak Poroszlóra is el kell látogatnia. A hétvégén ugyanis madaras fesztivált tartanak a Tisza-tavi Ökocentrum szabadidőparkjában, ahol egész nap madárbemutatókkal, madármegfigyelő csónakos túrákkal, "állati" kézműves- és kirakodóvásárral várják a látogatókat.

Fotó: Travelo.hu

A Tájház hagyományőrző baromfiudvaránál a kormoránok, pelikánok és gólyák mellett, nemcsak a Harris-héja, a Vándor- és a Feldegg-sólyom étkezési szokásait ismerhetjük meg, de azt is bemutatják, hogyan lakmározik az afrikai uhu bagoly. Aki viszont szó szerint madártávlatból szeretné a tavat szemlélni, az jobb, ha felmegy az Ökocentrum körpanorámás kilátótornyába, ahol 10 és délután kettő között távcső és idegenvezető segítségével hozzák közelebb a térség elképesztően szép, távolabbi pontjait is.

Mi nyár végén jártunk az Ökocentrumban, kellemes élményhalmazt gyűjtöttünk, de ezen a hétvégén bárki megteheti ugyanezt, hiszen egész Poroszló kedvezményes éttermi és szálláslehetőséggel készül. A bővebb programért és a kedvezményeket beváltó helyekről ezen az oldalon érdemes tájékozódni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek