Újabb magyar világörökségi helyszínek a Google felületén

A Google Arts & Culture oldalán történt újításnak köszönhetően még több magyar világörökségi helyszínt ismerhetnek meg az érdeklődők világszerte. A felhasználók eddig Budapestről, a pécsi ókeresztény sírkamrákról, a Pannonhalmi Főapátságról és Hollókőről tudhattak meg érdekességeket, mostantól pedig további helyszíneket is felfedezhetnek a vállalat kulturális felületén. Az alábbi helyszínekkel bővült a megtekinthető magyarországi UNESCO látványosságok listája.

Tokaji Borrégió Történelmi Kultúrtáj

A sikeres szőlőtermesztéshez kiváló földrajzi és éghajlati adottságokkal rendelkező tájon a 12. század környékén vette kezdetét a magyar bortermelés, amely hamar nemzetközi elismerésre tett szert. Magyarország egyik legnevezetesebb borrégiója 2002-ben kapta meg a világörökségi státuszt.

Forrás: Antalfy Krisztina

Hortobágyi Nemzeti Park

A magyar Alföld északkeleti részén elnyúló pusztaságot Közép-Európa legnagyobb sztyeppéjeként tartják számon. A ma már 820 km2-en elterülő, legelőknek, tavaknak, ártéri erdőknek és ligeteknek otthont adó Nemzeti Park egyedülálló kulturális értékeinek köszönhetően 1999-ben került fel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára.

Forrás: Shutterstock

Fertő/Neusiedlersee Kultúrtáj

A Fertő tavat és környékét magába foglaló, határokon átnyúló terület Északnyugat-Magyarországon és Kelet-Ausztriában fekszik, s a 70-es évek óta fokozott védettséget élvez. A nyolc évezred alatt különböző kultúrák és népek találkozóhelyévé vált tájegység 2001-ben vált világörökségi helyszínné.

Forrás: Shutterstock/Eva-Maria Demuth

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

A két országot összekötő természeti látványosság a Kárpátok lábánál, Északkelet-Magyarország és Dél-Szlovákia határánál található. Az itt megbúvó, egyedülálló cseppkőbarlang-rendszerek több millió év környezeti változásának eredményeként jöttek létre, mely emlékek őrzőjeként 1995-ben érdemelték ki világörökségi státuszukat.

Forrás: Shutterstock

A Google Arts & Culture folyamatosan bővülő felületén a felhasználók a magyarországi látványosságok mellett az UNESCO listáján szereplő további világörökségi helyszíneket, illetve más kulturális és művészeti kincseket is megtekinthetnek.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek