Szuper téli programok és egy csuda szállás Badacsonyban

Már régóta szó van róla, hogy a Balaton és a Badacsony is egész éves kirándulóhely. Minden évszakban más arcát mutatja a vidék, és bizony télen is megvan a maga bája. A csupasz faágakon és szőlőtőkéken megül a dér, a tó vize hidegen hullámzik, a mindent fehérre festő köd pedig sejtelmessé teszi a borvidék jellegzetes hegyének lejtőit. Én oda vagyok ezért a téli hangulatért; tartsatok velem, és megtudhatjátok miért jó Badacsonyba látogatni télen.

Egy ősz végi, tél eleji kirándulást szerveztem magamnak Badacsonyba. A Déli pályaudvarról indultam vonattal, és végig robogtam az Északi-part legszebb látnivalói mellett. Utam során olyan fényekben láttam ragyogni a Balatont, ahogy azt nyáron sosem látni. Badacsony állomáson szálltam le. Az állomás melletti parkot már lehullott színes levelek borították; miután átvágtam rajta, nem telt bele 10 perc sem, máris a szállásomon voltam.

A Neptun Badacsony panzió folyamatosan alakul, szépül és bővül - a tulajdonosoknak rengeteg ötlete vanForrás: Hadobás & Pálffy

A Neptun egy különleges hangulatú épület, ami 126 éve áll a település szívében. Bizony jól olvassátok. A ház már 1896 óta fogadja a vendégeket; a boldog békeidőkben előszeretettel látogatták a magyar és külhoni – elsősorban bécsi – a Balatont és a badacsonyi borokat kedvelő vendégek. Bár a szálláshelynek haladnia kellett korral, hogy a mai vendégek igényeit teljes mértékben ki tudja elégíteni, de hosszú múltja megérződik rajta, és családiassá, egyedivé varázsolja.

A Neptun Badacsony 4 csillagos Boutique Hotel jelenleg 15 egyedien berendezett szobával várja a vendégeit rövidebb és hosszabb tartózkodási időre. Amint a tulajdonostól, Nagy Miklóstól megtudtuk, a felnőttbarát butikhotelt festők és költők is előszeretettel választják elvonulási helyként. És ez érthető is! Ha kilépünk a kapun rögtön ott magasodik előttünk a Badacsony.

Ablakból kinézve, kapun kilépve a csodás Badacsonyt láthatjukForrás: Hadobás & Pálffy

Elindulva a Római úton, ami Badacsonytomajtól Badacsonytördemicig kanyarog, igazán friss levegőn sétálhatunk, magunkba szívhatjuk az őszi-téli illatokat, a föld és a levelek illatát. Sőt, biciklit is bérelhetünk, és azzal is nekivághatunk a vidéknek.

Hinták és jó borok

Én most a gyalogos felderítést választottam, és hamarosan eljutottam a Hinta nevű helyre. A Római úton haladva, a hegy mellett sétálva találhattok rá erre a jól kitalált reggeliző-borteraszra, ahol hintákban ülve kortyolgathatjátok a helyi borokat és gyönyörködhettek a Badacsony magas dűlőiben.

A Hintában folyamatosan szerveznek programokat isForrás: Travelo.hu

A borokhoz minden jóval felturbózott zsíros kenyeret és tépett malacos, kecsketúrós szendvicset rendelhettek, mert egy megterhelő gyalogtúra, vagy biciklitúra után, – akárki akármit mond – egy zsíros kenyér nagyon jól tud esni. És ezt bármikor rendelhetjük, mert a Hintában egész nap tart a brunch. A közösségi térként megálmodott vendéglátóhelyen borkóstolókat, felolvasóesteket is tartanak; és télen sem kell lemondani a hangulatáról, mert az a terv, hogy hütte jelleggel, forralt borral és bográcsos ételekkel a hidegebb hónapokban is nyitva tartanak majd.

Mennyei sütemények a postáról

Mikor felfedeztem, hogy 2022-ben a Dining Guide is díjazta a La Téne Desszertműhelyt, alap volt, hogy felkeresem, ha már egyszer itt járok Badacsonytomajon.

Forrás: Travelo.hu

"A badacsonytomaji postahivatal épületének építészeti örökségét tiszteletben tartva, a jellegzetes stílust a saját koncepciójukkal remekül vegyítve hozta létre a hely mögött álló Szalma Lili és Hájos Bálint a hamar találkozási ponttá, kihagyhatatlan badacsonyi kávélelőhellyé, minőségi cukrászdává váló La Téne-t" - olvasható a WeLoveBalaton oldalán.

Forrás: Travelo.hu

És a hely hangulata tényleg egyedi, a berendezése letisztult, az egyik főfalon látható bámulatos és hatalmas dombormű pedig tiszteleg a régi posta emléke előtt. A desszertműhelyben finom kávéval, friss croissant-nal, édes és sós péksütikkel, finom tortákkal kezdhetjük a napot. Az én kedvencem a Paris Brest nevű égetett tésztás, fánkra hasonlító, diós-mandulás finomság volt. Ránézésre talán túlzottan édesnek tűnik, de nem az. Aki egy kis különlegességre vágyik, mindenképpen kóstolja meg ezt a desszertremeket.

A Tájházban élő történelem

A Neptun Badacsony tulajdonosainak köszönhetően lehetőségem volt ellátogatni a település Tájházába is, ami telefonos egyeztetés után látogatható. A szálló és a tájház épületeit id. Nagy Miklós személye köti össze, aki tanárként, helytörténészként és az általa vezetett Honismereti Szakkör tagjaként több éven keresztül gyűjtötte a vidék történetéhez kapcsolódó kordokumentumokat.

Forrás: Travelo.hu

Neki köszönhetően 1983-ban Badacsonytomaj központjában megnyitott a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény.

A házat, amiben a gyűjteményt láthatjuk id. Csala Ferenc és neje, Hámos Erzsébet építették 1898-ban. Az épület berendezése rendkívül vegyes, ugyanakkor nagyon értékes, hiszen Badacsonytomaj múltjának szinte minden szegletét felöleli.

Forrás: Travelo.hu

A halászok hálói, a szőlőművelés eszközei emlékeztetnek a hajdani hétköznapokra, a dokumentumok, fotók felidézik a régi korokat, nyomon követhető a hegy, a falu fejlődése. A nádfedeles, fehérre meszelt parasztházban látható használati eszközök, bútorok, dokumentumok a község múltjáról, az itt lakó emberek életéről, szokásairól adnak képet.

Ebéd a Tilia Borvendéglőben és egy borozás a Pláne teraszán

Kétnapos kirándulásom végén két nagyon jó helyre ültem még be. Az ebédemet a Neptun Badacsonyhoz tartozó Tilia Borvendéglőben fogyasztottam el, aminek egy hívogató, hársfákkal keretezett kerthelyisége is van. Egyébként ezen keresztül juthatunk el a Boutique Hotel recepciójához is. 

Forrás: Hadobás & Pálffy

Az étterem ugyanolyan barátságos és hívogató, mint maga a hotel. A fogások pedig gyönyörűen vannak tálalva, és ízben rendkívül gazdagok. A bazaltkövekkel kirakott pincevendéglőben figyelnek arra, hogy a tányérokra kerülő ízeket tökéletesen kiegészítsék a vidékre jellemző legkiválóbb borok. A tulajdonosok célja, hogy testet-lelket melengető vacsorákat kínáljanak a vendégeknek.

"A Tiliában arra törekszünk, hogy az évszakra jellemző alapanyagok használatával, és rövid beszerzési lánccal, olyan élményt adjunk a hozzánk látogatóknak, ami méltó Badacsony hagyományaihoz."

És ugyanez vonatkozik az általuk képviselt vendéglátásra is. Egy kedves és vendégközpontú boutique hotelt és éttermet ismertem meg, mikor Miklós és Dóra körbevezettek a házban és a környéken.

Egészen kicsi, de bájos és nagyobb szobákat is választhatunk. A lényeg, hogy mindegyik egyedi hangulatúForrás: Hadobás & Pálffy

Még csak most jártam náluk először, de olyan volt belépni a több mint 120 éves házba, a bájos kis recepcióval, mintha barátokhoz érkeztem volna. Tanács kell, merre indulj kirándulni, hol bérelj biciklit, vagy hova menj bort kóstolni? Dóráék mindenben segítenek. Badacsonyban, a Római út 170-es szám alatt akkor is otthonra találunk, ha csak pár napra érkezünk.

Egy igazi családi vállalkozásForrás: Hadobás & Pálffy

Délután, finom meleg plédbe takarózva a Pláne borteraszára ültünk ki a vendéglátóimmal, ami a badacsonytomaji Kishableánnyal szemben található. Ez az időtlen borbár már több mint 50 évvel ezelőtt is borozó volt, és pont annyira lett felújítva, modernizálva, hogy be lehessen ülni hozzájuk egy pohár finom badacsonyi borra, de a régi Poharazó hangulata megmaradjon. Ha beültök, érdemes budai zöldet, bakatort vagy kéknyelűt, vagyis őshonos magyar fajtákból készült borokat kóstolni, amik ma már ritkaságnak számítanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek