November 9-én délelőtt nagyon ritka jelenséget észlelhetünk az égbolton

November 9-én érdemes távcsövet ragadni, mivel nagyon ritka jelenséget észlelhetünk a nappali égbolton. Csütörtök délelőtt ugyanis látható lesz az év egyetlen nappali bolygófedése, és a megfigyelési körülmények is kedvezőek lesznek. A vékony holdsarló eltakarja a Vénuszt, amit egy 10 centis távcsővel már észlelhetünk – írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Azon ritka alkalmak egyike ez, amikor nappal is érdemes az égboltot kémlelni - illusztrációForrás: Nick Magwood/Pixabay

A délnyugati égbolton lesz látható a Hold, amely 33 fok magasan lesz a horizont fölött. A 15%-os vékony holdsarlót könnyen meg lehet találni, és érdemes az okkultáció előtt akár fél órával megkeresni. A sarló déli részén a Schickard-krátert kell felkeresnünk, amely 212 km-es átmérőjével az egyik legnagyobb becsapódási kráter a Hold felszínén. Az előbb említett felszíni képződmény fölött fog belépni a Vénusz 11:10-kor.

Így fest a Vénusz, mielőtt belép a Hold mögé, 11:08-korForrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló

Az Esthajnalcsillag ragyogni fog a távcsövünk látómezőjében.

A kilépésre kicsivel több mint egy órát kell várnunk, amely 12:22-kor fog bekövetkezni a Hold árnyékos oldalán, a Schickard-kráter vonalában. A rendelkezésre álló idő alatt érdemes hosszasan észlelni a már jól ismert Schickard-kráter déli részén található mellékkrátereket és a holdsarló felső részén található Grimaldi-krátert. Az utóbbi 173 km-es átmérőjű, és sötét színű bazalttal van feltöltve.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló erre a különleges alkalomra megnyitja kapuit csütörtökön délelőtt, ahová szeretettel várnak minden érdeklődőt, iskolás csoportokat, kicsiket és nagyokat egyaránt! Részletekért ide kattinthattok.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek