Ez a hétvége szóljon a Márton-napi libaságokról!

Mi köze a libának és a lámpás felvonulásnak a Márton-naphoz? Mi most eláruljuk, ahogyan azt is, hogy az ősz egyik legjobban várt eseménye idén milyen izgalmas programokat ígér az érdeklődők számára.

Márton-napi lámpásokForrás: Johanna Muehlbauer/Shutterstock

A Márton-nap hagyománya

A Márton-nap hagyománya a régi időkre nyúlik vissza. A fiatal Márton a római légió katonájaként szolgált, és a legenda szerint Franciaországban portyázott társaival, amikor egy didergő koldus kérte a segítségét. Az önzetlen katona kettévágta talárját, és felét a szegény embernek adta. Az ifjú jótevő hamarosan kilépett a légióból, és kiváló papként szolgált tovább.

A legenda szerint a libák gágogásukkal elárulták, hogy hol rejtőzik Szent Márton A kép illusztráció.Forrás: Shutterstock/Yesphotographers

Márton egyszerű papként képzelte el az életét, és amikor a francia Tours városának püspökévé választották, egy libaólba menekült. Csakhogy a libák hangos gágogásukkal elárulták Márton rejtekhelyét, a szertartást követően pedig hatalmas lakomát rendeztek a tiszteletére, a menü pedig nem más volt, mint libasült és bor. Az első írásos feljegyzések szerint 1171-ben egészen biztosan tartottak Márton-napi libalakomákat. Minden évben november 11. jelezte a tél kezdetét a paraszti világban, és ilyenkor fejezték be a földeken a mezőgazdasági munkákat. Ilyenkor nagyon sok településen rendeznek kirakodó vásárokat, este pedig - a libalakomák előtt - lampinos felvonulást – írják a Mindmegette oldalán. Lássuk, hogy hazánkban idén hol és milyen programokon ünnepelhetünk! 

Hollókő - 2023. november 11. Szombat

Hollókő Ófalujában, a Szent Márton Napi Vigasságok keretében Márton-napi ínyencségekkel, nagyszerű programokkal és kézműves vásárral várják a látogatókat. A kínálatban megtalálhatóak lesznek a libás ételek, a kacsából készült finomságok, a házi sütemények, a lekvárok és a kézművesek vására, illetve ott lesz Ludas Matyi és Döbrögi Uraság is. 

Szentendre - 2023. november 11-12. Szombat, Vasárnap

Márton-nap alkalmából a szentendrei Skanzenben, Újborfesztivál és Libator, őszi-téli népszokások, újbor kóstolás, kézműveskedés, libalakoma, lámpás felvonulás és még sok meglepetés várja az érdeklődőket. Lesz Őszbúcsúztató koncert és táncház, emellett betekintést nyerhetünk a tollfosztás, a kovácsmesterség, és a tűzzománc ékszer készítés rejtelmeibe is. 

Márton-nap a libacomb párolt káposztával kötelező!Forrás: Shutterstock/Berni0004

Budapest - 2023. november 10. Péntek

2023. november 10-én 17 órától kerül megrendezésre a budapesti Óhegy parkban a Márton-napi lámpás felvonulás, ahol Márton-napi énekekkel és megannyi programmal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt! Az eseményen táncos mulatság, lámpásszépségverseny, valamint bringás-show is megrendezésre kerül, ezen kívül zsíroskenyérrel és meleg teával várnak mindenkit. 

Nyíregyháza - 2023.november 11. Szombat

A nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban szombaton hagyományos falusi vásárral, lovaskocsikázással és még sok meglepetéssel készülnek a látogatóknak. Kapunyitás után már rögtön libazsíros kenyérrel és az idei esztendő újborával lehet kezdeni az ünnepet, de a nap folyamán lesz táncmulatság, bábszínház, kézműves programok és még libaszépségverseny is! 

Az ország több pontján is rendeznek Márton-napi vigasságokat, a programok a GoTravel oldalára kattintva érhetők el. 

Forrás: www.gotravel.hu, www.mindmegette.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek