A hétvégén minden a lovakról szól Szilvásváradon - jön a 16. Nemzeti Vágta

Változatos programokkal vár mindenkit a hétvégén az egyedülálló lovas ünnep, a 16. Nemzeti Vágta Szilvásváradon. A Nemzeti Vágta kétnapos eseményét a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban tartják, amely Közép-Európa egyik legmodernebb lovas létesítménye. A programok szombaton 12 órakor a versenyzők eskütételével és az ünnepélyes megnyitóval kezdődnek.

Forrás: vagta.hu

Kora délután a Kishuszár Vágta és a Nemzeti Vágta előfutamain lehet buzdítani a lovasokat, majd a fogatok mérkőznek meg egymással. Este rendezik meg a kocsitoló verseny előfutamát, a Nemzeti Lovas Díszegység és Honvéd Huszár Díszegység bemutatóját, valamint a Győri Ördöglovasok előadását. Utóbbi néhány főből álló trükklovas csapata idén is látványos műsorral készül. A szombati programot a szilvásváradi lipicai méneshajtás zárja.

Elképesztően látványos programokon vehetnek részt a nézők - a fotó egy korábbi eseményen készültForrás: LOVASFOTO HU/Hajdu Krisztina/Nemzeti Vágta / National Gallop/Facebook

Vasárnap délelőtt a Nemzeti Vágta és a Kishuszár Vágta középfutamaival kezdődik a program. A nemzetközi futam előfutamai után a kocsitoló verseny utolsó megméretése következik.

Idén is megrendezik a Jótékonysági Sztárfutamot, amelyen Bács Péter, Krajnik-Balogh Gábor színművészek és Széchenyi Krisztián táncművész indul.

A futam győztese a nyereményét a Bottyán Equus Hungária Ló- és Kutyaotthonnak ajánlja fel. A program folytatásaként a puszta ötös és csikós bemutató, majd az 1848-49-es csatajelenet bemutató, valamint a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület produkciója látható. A mozgalom célja őseink lovasnomád kultúráját feleleveníteni és megélni, ezzel is hozzájárulva nemzeti örökségünk ápolásához.

A Kishuszár Vágta döntőjén 15:20-tól, a fogatvágta döntőjén 15:35-től szurkolhatnak a nézők.

A nemzetközi futam döntője előtt látható a Tündérkert történelmi lovasfelvonulás, amelynek névadója a Dunán hamarosan látható történelmi kalandfilmsorozat. Az esemény tiszteletére a sorozatban Bánffy Dénes nagyhatalmú földesurat alakító Kálloy Molnár Péter színművész is a lovasokkal tart a felvonuláson. A Nemzeti Vágta döntője 16:50-kor veszi kezdetét. Az ünnepélyes díjátadó után méneshajtással búcsúzik a Nemzeti Vágta Szilvásváradtól.

Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas eseménysorozatának része a Vágta Korzó is, amelyen a lovasokat nevező települések mutatkoznak be. Ezt idén a látogatók a Lovasközpont melletti Szalajka úton találják. 

 A kaput szombaton 11:30-kor nyitják, és 19:30-kor zárják. A vasárnapi programok 9 órától 17:45-ig tartanak. Az eseményt október 1-jén 15 órától élőben közvetíti a Duna tévé, olvasható a vagta.hu weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek