Ritka, lila színű sáskát kaptak lencsevégre

A tücskök, szöcskék, sáskák színezete általában a rejtőzködést segíti elő. Többnyire a növényzethez igazodnak, így leggyakrabban a barna és zöld árnyalataiban pompáznak. De akkor miért lett a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által megosztott fotón látható sáska színe lila?

Kiskunsági Nemzeti Park IgazgatóságForrás: Tóth Tímea/kmnp.hu

Gyakori, hogy az ugyanazon fajhoz tartozó példányok is változatos szín-mintázatot mutatnak, de akár egyeden belül is változhat az életkor előrehaladtával. Ritkán megfigyelhető különös színezetű állat is, mint a képen látható lila színű rétisáska, írja a park, honlapján.

A szokatlan színt egy genetikai rendellenesség, az eritrizmus okozza, amely a normál pigmentek alultermelődését és/vagy a vörös pigmentek túltermelődését eredményezi. Ennek köszönhetően rózsaszín és lila példányok alakulnak ki.

A szemrevaló külső azonban nem segíti az állatot a túlélésben. Az ilyen sáskák könnyebben kerülnek a ragadozók szeme elé, így rövidebb életűek. Ez az oka annak is, hogy a lila színű sáska igazi ritkaság számba megy, mivel nehezebben tudják tovább örökíteni ezt a genetikai sajátságot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek