Megnyílt a 37. Mesterségek ünnepe

A Mesterségek ünnepe sűrítve, teljes horizonton vonultatja fel mindazt az örökséget, amelyre büszkék lehetünk. A forgatag mára viszonyítási ponttá vált, és a kezdetektől államalapító Szent István király ünnepéhez kapcsolódik - írták az MTI összefoglalójában.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az idei rendezvény kiemelt témája a parasztkonyha kelléktára, míves használati eszközei, a díszvendég pedig Csehország "magyar szívhez és ízléshez közel álló" népművészete. Terezie Radomerská, Prága I. kerületének polgármestere elmondta: annak ellenére, hogy a Mesterségek ünnepe a helyi, magyar hagyományokra támaszkodik, nagyon jó hírnek örvend hazájában is; ennek köszönhetően vannak itt résztvevők Csehországból, Morvaországból és Sziléziából is.

A csehek számára a magyarok egy vidám nép, jó borral, paprikás ételekkel, egy büszke, lovas nemzet, a nyelv miatt azonban Magyarország sejtelmes és érthetetlen ország is - jegyezte meg a polgármester. Beszámolója szerint Prágában is próbálkoznak a Mesterségek ünnepéhez hasonló rendezvényekkel, amelyeken a helyi mesterek, hagyományőrzők találkozhatnak. Hiszen a hagyományok, a kézművesség azok a gyökerek, amelyek megtartanak egy nemzetet.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

37 éve csodaszámba ment, amikor a szövetség elindította a Mesterségek ünnepét a budai Várban, Szent István király ünnepéhez kapcsolódva.

A fő cél azóta is a hitelesség fenntartása, hiszen a hagyomány sosem volt statikus, mindig reagált az adott korra. Mára a népművészet elkezdte visszanyerni az őt megillető rangot, de igazi értéket csak a stílus tisztasága őrizhet meg.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A rendezvény mintegy ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetjük meg, és csaknem száz látványműhelyben próbálhatjuk ki a mesterségeket a budai Várban, egészen vasárnap estig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek