Büszke gyerekvasutas feszít ezen az ünnepi Dórémi mozdonyon

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, az egykori Úttörővasúton 1948. július 31-én indult meg a vonatforgalom az első 3 kilométeres szakaszon. Erre az alkalomra készült el a MÁV-START legújabb matricás mozdonya: a 470 002 pályaszámú Taurus villanymozdony a 75 éves kisvasút töretlen sikerét hirdeti.

Forrás: MÁV fotó

A jármű alapszínét a remotorizált Mk45-ös dízelmozdonyra jellemző piros-kék-fehér színegyüttes adja, az oldalán lévő nagy fotókon archív és jelenkori hangulatképek adják vissza a kisvasúti utazás és a gyermekvasúti szolgálat élményét.

A villanymozdony jellemzően a Budapest-Győr-Hegyeshalom-Bécs, a Győr-Sopron/Szombathely és a Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza fővonalon tűnik majd fel a távolsági vagy nemzetközi vonatok élén. A jármű 230 km/órás sebességre képes, de itthon maximum 160 km/órás sebességgel közlekedhet. A Taurusok kétáramneműek, így a mozdony hazánkon kívül Ausztriában is hirdetni fogja a Gyermekvasút évfordulóját.

A 470-es sorozat elterjedt beceneve még a Dórémi is, az induláskor hallható „szolmizáló" hangja miatt könnyen felismerhető.

A budapesti Úttörővasút első szakaszát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen a Hegyhát út és Golfpálya út találkozásánál. Az első vonalrészen megépült Széchenyi-hegy végállomás, Normafa megállóhely, Csillebérc (Úttörőváros) és Virágvölgy (Előre) állomás, a vonatforgalom 1948. július 31-én indult meg.

Forrás: MÁV fotó

Az építkezés további két szakasszal folytatódott, a teljes vonalat 1950. augusztus 20-án adták át Hűvösvölgyben. A kisvasút azóta is folyamatosan, egész évben üzemel, szállítja a kirándulókat a budai hegyekben és életre szóló élményeket ad az ott szolgáló gyerekeknek - írták a MÁV Zrt. közleményében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek