Balatonfüredtől Debrecenig: A 10 legnépszerűbb belföldi úti cél

Se szeri, se száma a világ legkedveltebb úti céljait rangsoroló cikkeknek. De vajon melyek a turisták körében legnépszerűbb helyek Magyarországon? Ennek néztünk utána az egyik hazai szálláskereső portál adatait alapul véve.

2008-ban indult a Szallas.hu, a GKI Digital 2017-es felmérése szerint Magyarország legnagyobb szállásfoglaló oldala, amely honlapján országokra lebontva teszi közzé, melyek a legnépszerűbb úti például Horvátországban, Romániában vagy Csehországban, illetve ami cikkünk szempontjából érdekes, Magyarországon.

EgerForrás: MarinaDa/shutterstock.com

Ez a lista azonban nem tekinthető rangsornak, mivel - ahogy írják - a sorrendet befolyásolják a portálnak fizetett jutalékok. De egy MTI-hez juttatott július 31-i közleményükből kiderül, hogy mely városok vezetik a mezőnyt. Eszerint az eddigi foglalások adatai alapján ezen a nyáron Siófok a legkedveltebb úti cél a magyarok körében, ezt követi a sorban Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula. Visegrádon idén közel 10 százalékkal nőtt a nyári foglalások száma. Régiós szinten az előző évek nyári trendjeihez hasonlóan a Balaton a legnépszerűbb, mostanra már minden 3. nyári foglalás ide szól, míg egy hónapja még csupán minden 5. foglalás volt balatoni.

Az alábbiakban mutatjuk a 10 legnépszerűbb úti célt a Szallas.hu weboldala alapján:

Siófok: A Balaton csodálatos látványa, az Aranypart végtelen strandja, és a nyüzsgő éjszakai élet teszik Siófokot a nyár fővárosává. Ilyenkor nyáron a színpompás egynyári virágokkal roskadásik ültetett Jókai park is a legszebb formáját hozza, de az aprócska tó, a különféle díszfák és díszcserjék, illetve a romantikus angolkertbe csempészett kis japánkert egész évben látogatható. A város legújabb nevezetessége a megújult Rózsakertje, ahol több mint 6000 tő rózsa illatosítja be a parkot.

SiófokForrás: Plázs Siófok

Hajdúszoboszló: Ez a Debrecentől 22 km-re fekvő alföldi város, Magyarország legnagyobb termálvizű fürdőhelye. Legfőbb vonzereje a gyógyfürdőből, a strandból, az Aquaparkból és az Aqua-Palace-ból álló Fürdőkomplexum, emellett rengeteg más kikapcsolódási lehetőséget is nyújt a település.

Budapest: Fővárosunk számos világszínvonalú látnivalóval büszkélkedik. Több műemléke is szerepel a legszebb látványosságokat sorra vevő nemzetközi listákon, köztük a Parlament, a Halász-bástya, de a 2-es villamosról nyíló csodálatos, Dunára és a budai oldalra nyíló panorámát és nagyra értékelik a látogatók.

BudapestForrás: Unsplash.com

Eger: Északkelet-Magyarország egyik legszebb történelmi városa. Itt található Magyarország egyik legnagyobb bazilikája, az egri főszékesegyház, de számos más híres műemlékkel és múzeummal is rendelkezik, melyek közül kiemelkedik az egri vár. Gyógyvizes fürdője azért is különleges, mert itt található Magyarország 5 eredeti állapotában fennmaradt nyolcszögletű törökfürdője közül az egyik.

Gyula: A Fehér-Kőrös bal partján, Erdély szomszédságában fekvő Gyula Erkel Ferenc zeneszerző szülővárosa. A város gyógyvizes fürdőjéről híres, amelyet az Almásy-kastély 200 éves ősparkjában lévő Várfürdő és Aquapalotában élvezhetünk. Jelképe a Gyulai vár, mely Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára.

Pécs: Gyönyörű helyen, a Mecsek hegység lábánál fekszik ez a történelmi emlékekben és múzeumokban gazdag város. Itt található Magyarország egyik UNESCO világörökségi helyszíne, az ókeresztény sírkamrák, és számos török emlék, köztük a magyarországi török-iszlám építészet legmonumentálisabb alkotása, Gázi Kászim pasa dzsámija is.

PécsForrás: Pixabay/ArmbrustAnna

Balatonfüred: Veszprém vármegyében található a magyar tenger északi partjának legnagyobb városa, a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye, Balatonfüred. Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban a szív-és érrendszeri megbetegedések kezelésére jótékony hatású szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. Itt rendezik meg 1825 óta minden év júliusában az Anna-bált, emellett ismert jelentős vitorláskikötőjéről is.

BalatonfüredForrás: Shutterstock/Andras_Csontos

Szeged: A Dél-Alföld legnagyobb települése, Csongrád-Csanád vármegye székhelye, melynek képét a várost ketté szelő Tisza, sajátos ízű szecessziós épületei és a szinte mindenhonnan látható, neoromán stílusban épült Fogadalmi templom, más néven a Dóm határozza meg. A templom épülete előtt rendezik meg minden nyáron a Szabadtéri Játékokat. A város egyik legkedveltebb tiszai szabadvízi strandját a város kellős közepén, szinte a belvárosban kapott helyet. A magyar gasztronómia jellegzetes fűszere, a szegedi paprika is innen származik.

SzegedForrás: Shutterstock/Fesus Robert

Hévíz: A Keszthelytől nem messze lévő Hévíz fő nevezetessége az Európában egyedülálló természetes tőzegmedrű melegvizű tava, melynek köszönhetően a település Magyarország egyik első számú turisztikai célpontja.

Debrecen: „a kálvinista Róma" vagy „cívisváros"-ként is emlegetik Debrecen városát, amelynek erdejét, a Debreceni Nagyerdőt nemrégiben Magyarország legszebb erdejének választották. A városban található Magyarország legnagyobb református temploma, a Református Nagytemplom. Az ország egyik legkülönlegesebb szabadtéri strandfürdője, a felújított Aquaticum is itt található, amely nemrégiben nyílt meg a felújítások után.

Piac utcai részlet - DebrecenForrás: VisitDebrecen

Forrás: Szallas.hu, MTI

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek