Füstölő, második világháborús gránátot találtak Baranya vármegyében

Egy füstölő, foszfortöltetű, második világháborús eredetű 122 milliméteres szovjet ködgránáthoz riasztották a tűzszerészeket a Baranya vármegyei Liptódra - közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede a közösségi oldalán.

A második világháborús gránátra egy ház padlásán találtak ráForrás: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Egy a településen élő család a házuk padlásának rendezésekor bukkant a feltételezett robbanóeszközre, akik az épület hátsó kertjébe vitték a tárgyat, majd bejelentést tettek a rendőrségre. Időközben azonban észlelték, hogy az eszköz füstölni kezdett, ezért azt homokkal lefedték, így a füst szivárgása abbamaradt.

A család lefedte homokkal a füstölő gránátotForrás: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

A fővárosból érkező tűzszerész járőr megállapította, hogy a gránát gyújtószerkezet nélkül, instabil állapotban volt. A sérült robbanóeszközt a tűzszerészek lefedték, majd kiemelték. Ezután azt óvatosan egy közeli, robbantásra alkalmas területre szállították, ahol biztonságos módon, földalatti robbantással megsemmisítették.


Hangsúlyozták, hogy ez a robbanóeszköz típus nagyon ritkán kerül elő, ugyanakkor kiemelten veszélyesnek minősül a köpenyében elhelyezett négy kilogrammnyi sárgafoszfor miatt. Ez ugyanis a levegővel érintkezve meggyullad és mindaddig ég, amíg oxigénhez jut. Ez az úgy nevezett foszforköd fullasztó hatású, emellett rendkívül mérgező is. Belélegzése tönkre teheti a vesét, a májat és a bélrendszert.

Ez a robbanóeszköz típus nagyon ritkán kerül előForrás: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Emellett ha a sárga foszfor érintkezik emberi bőrrel, a vegyület 700 Celsius fokon ég, amíg el nem zárják az oxigéntől, hermetikusan lefedve az érintett bőrfelületet. Amennyiben az égés elér a csontig, az érintett végtagot amputálni kell - ismertették a tűzszerészek a bejegyzésben, és felhívták a figyelmet arra, hogy a második világháborús eredetű robbanóeszközöknek nincs "szavatossági idejük", és csaknem nyolc évtizednyi szunnyadást követően is elindulhatnak bennük nem kívánt kémiai reakciók, nem megfelelő "kezelés" során pedig akár még működésbe is léphetnek.

Abban az esetben, ha valaki robbanótestnek vélt tárgyat talál, azonnal rendőrségi bejelentést kell tenni, hogy a tűzszerészek mihamarabb megkezdhessék a veszélyes eszköz "kezelését" - emelték ki a bejegyzésben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek