Közeleg az év legnagyobb csillaghullása, kezdődnek a csillagászati programok

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos programsorozatot, amelynek során augusztus 3. és 13. között csaknem 150 csillagászati program várja az érdeklődőket országszerte több mint 70 helyszínen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

Augusztusban látványos csillaghullásban lehet részünkForrás: Facebook/Egy hét a csillagok alatt

Az eseménysorozat az augusztusi csillaghullás időszakában kicsiknek és nagyoknak egyaránt látványos és izgalmas kalandokat kínál, a programok között távcsöves bemutatók, csillagászati előadások és hullócsillaglesek is szerepelnek. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét.

A szervezők közleménye szerint az évek során már 11 naposra bővült kampány ideje alatt megfigyelhető lesz például a Szaturnusz gyűrűrendszere, a nyári égbolt nebulái és csillaghalmazai, a fogyó Hold mellett pedig kiválóak lesznek a körülmények arra, hogy "elcsípjük" a Perseidák meteorraj tagjait. A Perseidák maximuma augusztus 12-re esik, amikor - ideális körülmények mellett - akár tucatnyi hullócsillagot is meg lehet majd figyelni az égbolton.

Országszerte több helyen is izgalmas programokkal várják az érdeklődőketForrás: Facebook/Egy hét a csillagok alatt

A programsorozat budapesti támogató intézménye, a Svábhegyi Csillagvizsgáló különleges Csillagkapu eseménnyel készül az augusztus 12-i csillaghullásra, ahová ezúttal nincs létszámkorlát, már 17:00-tól várják az érdeklődőket. A programsorozatról részletes információ olvasható az esemény, valamint a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek