Különleges túrák indulnak a megújuló veszprémi várnegyedben

A veszprémi várban 2025-re összesen 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület újul meg, közölte a Veszprémi Főegyházmegye. A projekt első üteme már befejeződött: 18 épület homlokzati, tetőszerkezeti munkái készültek el, és megnyitottak több olyan kertet is, amelyet eddig nem tekinthetett meg a nagyközönség.

Ezeket az eddig titkos helyeket a főegyházmegye Work in Progress 2023 programsorozatának részeként nézhetjük meg. De részt vehetünk az év folyamán számos kulturális programon és interaktív kiállatáson is. Egy ilyen különleges sétán mutatták be először a megújuló várnegyed nagykövetét, a színész-műsorvezető, Lékai-Kiss Ramónát, akit rengeteg szép emlék köt a szülővárosához.

Az első csók emléke, a középiskolai évek és számos más élmény is felébresztette benne a hazavágyódást, így nem is volt kétséges, hogy elfogadja a nagyköveti feladatokat.

A séta rámutatott arra, hogy a várnegyed ideális úti cél azok számára, akik egy könnyű sétát tennének Veszprém egyik leggyönyörűbb részén. A különleges vezetésekről Illés Virág, a főegyházmegye turisztikai vezetője mesélt:  „Bemutatjuk azokat a területeket, amelyek megújítása még folyamatban van, ezek egyes részeit „sisakos", vezetett túrán lehet megtekinteni. A látogatók olyan helyszíneket nézhetnek meg, ahová leginkább csak a restaurátorok, festők, régészek juthatnak be".

Lékai-Kiss Ramóna, a megújuló veszprémi várnegyed nagyköveteForrás: Veszprémi Főegyházmegye / Press

A túrák mellett a Körmendy Házban és a Biró-Giczey Házban kiállítások várják az érdeklődőket, és hamarosan a megújult Szent György Kápolna is megnyitja kapuit. „Ezeken a helyeken kicsit el lehet vonulni, az építészet mellett a természethez is közelebb kerülve".

Ilyen "sisakos" sétákon mi is részt vehetünkForrás: Veszprémi Főegyházmegye / Press

A veszprémi szervezők a turisták mellett várják a zarándokcsoportokat és a családokat is; a kisgyermekesek számára baba-mama szobát alakítottak ki a várnegyedben, de a biciklisek is megcélozhatják a várat, hiszen kerékpártároló is elérhető. A Work in Progress 2023 programsorozatról a www.wip2023.hu oldalon olvashatunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek