Elképesztő felfedezés: 5000 éves időkapszulára bukkantak a Vidi-zugban

A Jamnaja-kultúra egyik képviselőjének, egy nomád pásztornak a temetkezési helyére bukkantak régészek Hajdúböszörmény-Pród környékén, a Vidi-zugban – olvasható a haon.hu oldalán.

A Déri Múzeum közleménye szerint a régészek munkája egy hagyma héjának a lehántásához hasonlított. A feltárt halomsír (kurgán) fő/központi sírja fölül ugyanis több rétegben tártak fel vaskori (szkíta) és honfoglalás kori sírokat, mire elérték a nomád pásztor temetkezési helyét. 

A körülbelül ötezer éves leletet a Hajdúsági Múzeum és a Déri Múzeum együttműködésében dolgozó régészcsapat tárta felForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Jamnaja, azaz a gödörsíros kurgánok népének kultúrája késő rézkori-kora bronzkori kultúra volt a Kaszpi-tenger északi partvidékétől, amely a Fekete-tenger északi partvidékén át egészen a Kárpátokig terjedt el. A feltárás a régészcsapat számára nagy élményt jelentett, kiderült, hogy a központi sír – a későbbi betemetkezések és bolygatások ellenére is – épségben maradt meg, így a temetkezési hely számos értékes tárgyi lelettel és ismerettel gazdagítja majd a Kelet-Magyarországot elfoglaló első (őskori) nomád népcsoportról alkotott képet. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek