Egy rejtélyes sírt és ókori temetkezési műhelyeket tártak fel Luxorban

Egy ókori sír és harminc műhely maradványait tárták fel régészek a dél-egyiptomi Luxorban. Az egyiptomi kutatócsoportot vezető Záhi Havássz régész, egyiptológus, korábbi régészeti miniszter a felfedezés csütörtöki bejelentésekor az újságíróknak elmondta, hogy a 18. fáraói dinasztia (Kr. e. 1550-1292) idejéből való műhelyekben fa- és agyagedényeket, valamint temetési szertartásokhoz használt tárgyakat készítettek.

Luxor mindig tartogat meglepetést az ókori kultúra iránt érdeklődőknekForrás: Przemyslaw "Blueshade" Idzkiewicz/Wikipedia

A szakemberek egy sírhelyet is feltártak, amelynek bejárata nagyon hasonlít Tutanhamon fáraó 1922-ben, Luxorban felfedezett híres sírjának bejáratához. Tutanhamon, a 18. dinasztia egyik utolsó fáraója kilencévesen lépett trónra, Kr. e. 1333 és 1323 között uralkodott. Kincsei a központi darabjai lesznek a gízai piramisok közelében épülő Nagy Egyiptomi Múzeumnak, melyet 2020-ban terveznek átadni. A most felfedezett sírban aranytöredékeket, egy ezüstpecsétet, valamint balzsamozásról árulkodó maradványokat is találtak.

Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának. Az elmúlt években több jelentős régészeti felfedezésről, köztük fáraósírok, szobrok, koporsók, múmiák és temetkezési helyek feltárásáról számolt be az ország.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek