Vissza a reneszánsz korba - Élményekkel teli hétvége Visegrádon

Szívesen visszarepülnél az időbe és megnéznéd hogyan élt Mátyás király és udvara? Visegrádon egy hétvége alatt igazi középkori időutazásban volt részünk, ahol a hajmeresztő lovagi torna mellett egy ínyenc reneszánsz vacsorán is részt vettünk. 

Korhű jelmezekben a lovagi tornán VisegrádonForrás: Gáll Franciska

A fővárostól mindössze 35 kilométerre fekvő Visegrád, Magyarország egyik legkisebb mégis egyik legnépszerűbb városa, melyet főként természeti szépségei és történelmi emlékei miatt látogatják meg. Az egyik helyi népszerű hotel olyan különleges hétvégét ajánl az idelátogatóknak, amellyel betekintést nyerhetnek Visegrád kulturális örökségeibe és az élményekben gazdag programokon játékos módon ismerhetik meg, hogyan élt egykor Mátyás király. 

Harcra fel! Lovagi torna Salamon tornyában

Már délelőtt megérkeztünk Visegrádra, és a hotelből busztranszferrel vittek fel minket a Fellegvár lábánál található Salamon tornyához, ahol dobos díszmenet fogadott bennünket. Innen egy idegenvezető kísért minket a toronyba, és közel 200 lépcsőfok megtétele után, számos érdekességet tudtunk meg a visegrádi alsó várról. Többek között azt is elárulták, hogy Salamon király például soha nem raboskodott a 31 méter magas torony falai között, és kiderült az is, amit sokan nem is gondolnak, hogy honnan ered a "Fénylik, mint a Salamon töke" kifejezés. 

Vérre menő harcok a lovagi tornán VisegrádonForrás: Gáll Franciska

A rövid és érdekes történelem óra után, meginvitáltak mindenkit egy pohár borra és almalére, majd helyet foglaltunk az alsó vár udvarán, ahol kezdetét vette az ünnepi lovagi torna. A közönség soraiból válaszották ki a királyt és a királynőt, illetve egy udvari bolondot, akik a trónról figyelhették az eseményeket. A tornán a Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozatának tagjai mérkőztek meg egymással különböző középkori fegyverekkel, íjjal, tőrrel, karddal és buzogánnyal. Az izgalmas harcok végét egy ágyúdörrenéssel jelezték, majd látványos sas-bemutató következett. A program végén mindenki kipróbálhatta a fegyvereket és beöltözhettünk a korhű jelmezekbe is. Nem is sejtettem, hogy az íjászat és a késdobálás ilyen nehéz sportág! 

Reneszánsz vacsora királyi módra

A lovagi torna után a hotelben kipróbáltuk a wellness-részleg szolgáltatásait, majd részt vettünk a kertben rendezett délutáni lángos partin is. Este szintén kisbusszal vittek minket a Reneszánsz étterembe, ahol egy királyi lakoma keretein belül élveztük a finomabbnál-finomabb ízeket. Mikor beléptünk az étterembe, tátva maradt a szánk: a megterített hagyományos, középkori fa asztalokon, kerámiaedényekben szolgálták fel a vacsorát, a gyertyafények mellett pedig egy lantos gondoskodott arról, hogy a vendégek igazi reneszánsz hangulatban töltsék az estét.

Királyi lakoma a Reneszánsz étterembenForrás: Gáll Franciska

Mindenki kapott egy koronát, és aki rászolgált, az királyi palástot öltve fogyaszthatta el a vacsoráját. A menüsor korlátlan bor és alkoholmentes üdítők fogyasztását kínálta, és olyan ínyencségeket kóstoltunk, mint a tárkonyos őzragu leves, konfitált bazsalikomos kacsacomb almás káposztával, sörben pácolt sertéssült és trófeás lovagkehely. A fenséges királyi lakoma után sétahajózásra invitáltak bennünket a Dunán, így a naplementében is megcsodálhattuk a történelmi múltban gazdag Visegrádot.

Sétahajóval a DunánForrás: Facebook/MAHART PassNave Kft.

Július 7-8-9-én rendezik meg a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat, így ha most te is kedvet kaptál, akkor érdemes a városba ellátogatni, ahol három napon keresztül élvezheted a látványos lovagi tornákat, a pompás királyi menetet, az esti fáklyás felvonulást, a királyi borudvart és a koncerteket. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek