Megdőlt a napi csapadékrekord Kékestetőn

Az OMSZ legfrissebb Facebook-bejegyzése szerint 122 milliméter eső esett egy nap alatt Kékestetőn, ezzel pedig megdőlt a térség napi csapadékrekordja. A bejegyzés szerint kedden - Szolnok környékét leszámítva - szinte országszerte előfordultak záporok, zivatarok.

Forrás: Worldwide Elevation Map Finder

Érdekesség, hogy júniusban 60-80 milliméter eső esik átlagosan, de most a sorozatban érkező csapadékgócokból több mérőállomáson is a havi csapadékmennyiséget elérő, vagy azt meghaladó mennyiséget mértek, esetenként 1-2 óra alatt - írták a bejegyzésben.

A meteorológiai szolgálat mérőállomásai 100 milliméternél is több esőt regisztráltak Baján (101,7 milliméter) és Kékestetőn (111,3 milliméter), azonban az egyik észlelőjük Kékestetőn 122 millimétert mért, ezzel pedig megdőlt a napi csapadékrekord. A régi rekordot - 120 millimétert - 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán mérték.

Bár a kékestetői automata mérése és az észlelő hagyományos, kézi mérése között bő 10 milliméter különbség van, "de ez teljesen rendben van". Az OMSZ szakemberei szerint a két mérőpont a Kékestetői Meteorológiai Állomás műszerkertjében ugyan csak méterekre található egymástól, de technikai okokból ekkora különbség könnyedén előfordulhat, ugyanis nagyon intenzív csapadék esetén az automata "kissé alámérhet a ténylegesen lehulló csapadéknak".

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek