Lebontják a debreceniek egyik kedvenc kilátóját

Az 1980-ban épült, 13 és fél méteres Panoráma út menti kilátót nem először zárták le balesetveszély miatt, a szakértői vélemények alapján pedig hamarosan megkezdik a faépítmény lebontását – adta hírül a dehir.hu.

A fancsikai kilátó évek óta balesetveszélyesForrás: Dehir

A szép tavaszi időjárásnak köszönhetően újra sokan látogatnak ki az Erdőspusztákra, ahol a kirándulók azzal szembesülnek, hogy a fancsikai kilátót szalagokkal zárták le, és felirat figyelmeztet, hogy a szerkezet balesetveszélyes, arra felmenni tilos. A Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete balesetveszély miatt már többször is lezárta a kilátót, legutóbb 2017 májusában, amikor közel másfél hónapig tartott a korlátozás, míg az erdőgazdaság saját forrásból felújította azt. 

Mint írják, a kilátó műszaki állapota sajnos olyan mértékben leromlott, hogy balesetveszélyessé vált, és az erdőgazdaságnak az építmény lebontása maradt az egyetlen lehetősége.

A tető és lépcsőszerkezet jelentős része korhadt, az építmény egyes tartószerkezeti elemeit jelentős biotikus és abiotikus károsodások érték. Az úgynevezett alsó szoknya nagy területen gombakárosított, ami több helyen a rudazatokra is átterjedt. 

A szakértői vélemények alapján úgy döntött a Nyírerdő Zrt., hogy elbontatja a fancsikai kilátót, a munka elvégzésére pedig pályázatot írt ki. Mivel a létesítmény balesetveszélyes, a társaság arra kéri az erdőjárókat, hogy vegyék figyelembe a kihelyezett figyelmeztető táblát, és ne menjenek fel a kilátóba. Keressék fel inkább a hármashegyi és az Erdőspusztai Arborétum területén található kilátókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek