Íme az első videó a Bükkben kóborló medvéről

Az utóbbi időszakban a Bükkalján és az Aggteleki Nemzeti Park területén is észleltek medvét a vadkamerák. Most pedig már egy videó is megjelent a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Youtube-csatornáján, amelyen egy Mihály nevű példány sétál komótosan a fák árnyékában.

A közlemény szerint, egyre gyakrabban észlelni barnamedvére utaló nyomokat a BNPI működési területén, mivel növekedni kezdett a Kárpátok barnamedve állománya, az élőhelyeik viszont megváltoztak. 

A hazánkban megjelenő egyedek egy része feltehetőleg csak ideiglenesen marad itt. 2015-ben egy „Iwo" nevű, a Lengyel-Tátra területén jelölt példány közel egy évig alaig ment távolabb az élőhelyétől, később azonban néhány hét leforgása alatt elérte hazánkat, majd az országból visszafordulva egészen Ukrajnáig jutott. Az elmúlt évben azonban egy érdekes változásnak lehettünk tanúi, írják a közleményben.

Egy 2022 májusától itt élő, kifejlett hím példány nagy valószínűséggel már áttelelhetett a Bükkben, és azóta is itt tartózkodik. A fenti videón is látható Mihály, jellegzetes színezettsége alapján egyértelműen azonosítható. Rendszeresen megfigyelhető, jellemzően kelet-nyugati irányban járja a Bükk területét.

A kép illusztrációForrás: Shutterstock/Ronnie Chua

A hazai erdőkben kialakuló vágásterek növényzete, és a még idősebb erdők makktermése bőséges táplálékforrást kínál a mindenevő medvéknek. A faj megjelenéséhez valószínűleg hozzájárul az is, hogy a mára jelentősen megcsappant vaddisznóállomány nem fogyasztja el a rendelkezésre álló táplálékmennyiséget, amely a medve számára vonzó, terített asztalt kínál.

A nagyragadozók jelenléte önmagában nem vezet konfliktushelyzetek kialakulásához, de a medve nem játék, mindenképpen kerülni kell. A BNPI egy részletes videlkedési kisokost osztott meg arra az esetre, ha medvével találkoznánk. Ezt mindenképp olvassuk végig, mielőtt túrázni indulnánk!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek