Figyelem! Az ország több száz pontján szólalnak ma meg szirénák

A lakossági riasztó rendszer (Monitoring és Lakossági Riasztó - MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett morgatópróbájára kerül sor hétfő délelőtt 11 órától; ebben az időpontban az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák - közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményben a közösségi oldalán.

A szirénák ma 11 órától fognak megszólalni országszerteForrás: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Szoke Peter BM_OKFKOMSZOLG/Szoke Peter Bm-Okf

De pontosan mit is jelent a csökkentett üzemű (morgató) próba? Mit hallhatnak a lakosok ezen próbák alkalmával?

A csökkentett üzemű (morgató)próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

„Figyelem, ez próba, Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!"

a szöveges részt követően azonnal következik a szirénajelzés: „Morgatópróba" jelzés lesugárzása. A próba során alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása következik be.

„A próbának vége! A próbának vége!

A tájékoztatás szerint a MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki. Ennek során 768 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek - írták. A rendszer segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható - számoltak be. Az év hátralevő részében tervezett szirénapróbák időpontjairól az OKF honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek