Újra kinyitott a Somoskői Vadaspark, 3 hónappal a kutyatámadás után

Még január végén történt az eset, hogy három kóbor kutya bejutott a Somoskői Vadaspark területére és elpusztította a park muflonállományának háromnegyedét. Az első vizsgálatok után pedig az is kiderült, hogy az életben maradt egyedek is kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedtek. A parkot ekkor értelemszerűen lezárták és egészen máig meg sem nyitották.

Forrás: ©Pálfi Richárd Photography / Somoskői Vadaspark / Facebook.com

A lezárások után elkezdődött a megsebesített állatok állatorvosi kezelése, valamint a szakemberek felmérték a károkat és megtették a szükséges jogi lépéseket. A betévedt kóbor kutyák bizony hárommillió forintos kárt okoztak - közölte a vadasparkot fenntartó Ipoly Erdő Zrt.

Az elmúlt hónapokban ellenőrizték és fejlesztették a park védelmi rendszereit, felújították a kerítéseket, újabb villanypásztorrendszert építettek ki a területen és ultrahangos kutyariasztókat is telepítettek. A helyreállítás 1,5 millió forintos költséggel járt, amelyet a cég saját forrásból finanszírozott.

Az elpusztult muflonállományt pótolták, az állatok Sopronból a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-től, valamint a Budakeszi Vadasparkból érkeztek a Somoskői Vadasparkba.

Az eset kapcsán az Ipoly Erdő Zrt. arra kér minden állattartót, hogy fokozott felelősséggel járjon el a hasonló esetek megelőzése érdekében. Kérik, hogy az erdős területeken ne tévesszék szem elől a kutyát, a turistautakon kizárólag pórázon vezessék a kutyákat és figyeljenek a szájkosár használatára, ha tudják, hogy szükséges.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek