Új életre kelhet a bozótos mélyén megtalált györöki kastély

A szőlősgyöröki vár szinte teljesen eltűnt a bozót alatt, befutották az indák, benőtte a gyom. Tizenhét éven keresztül nem foglalkozott vele senki sem. Egészen idáig. Az épület fénykorában középkori étteremként üzemelt, már azonban teljes mértékben az enyészeté lett.

Forrás: Turbéki Bernadett / sonline.hu

A 150 négyzetméteres kis kastély nem ezer éves, és a története nem a 17. századig nyúlik vissza, csak a 2000-es évekig, ekkor épült ugyanis, és első tulajdonosának haláláig étteremként működött. Helembai István és felesége egy éve vették meg a várat és a telket, és úgy döntöttek saját erőből felújítják, de nem saját lakóházként, hanem a falusi turizmust éltető szállásként.

A család öt évet adott magának arra, hogy az épületet felújítsák, de annak örülnének igazán, ha a bravúr három év alatt sikerülne.

A Sonline.hu cikkében, Helembai István elmondta, hogy tisztávan vannak azzal, nagyon sok pénzt kell ráfordítaniuk, mire használható lesz az épület. "Vannak földjeink, ám már kiöregedtünk a művelésükből, ezért eladjuk őket, hogy legyen miből finanszírozni a felújítást."

Az épület eleganciája már rég elveszett, berendezési tárgyainak nyoma sincs. Most éppen fatárolóként funkcionál. De legalább már látható és felmérhető a helyzete, mivel az új tulajdonosok kitisztították a környéket. 

Egyelőre igyekszünk a legégetőbb feladatokat elvégezni, és amit csak lehet, saját kezűleg, hogy megmentsük a várat.

– mondta Helembai Andrea.

A család a vár udvarát is szeretné rendbe tenni, hiszen évekig nem nyúlt hozzá senki. Van itt egy romos úszómedence is, amit szeretnének felújítani, de egyelőre még várniuk kell a hivatalos telekhatárok kijelölésére, mert a terület elkerítésével veheti kezdetét az igazi munka.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek