Levadászták a zöld színű üstököst Egerben

Tegnapi hírünkben írtunk már arról, miszerint  a C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös közeledik a Földhöz, amelyet utoljára körülbelül 50 000 évvel ezelőtt láthatott ember ilyen közelségből. A rika, zöldes színű üstökösre már "vadásznak" a csillagászatért rajongók, akik közül Czigány Péternek már sikerült is lencsevégre kapnia az egri Hajdúhegyről, január 24-én hajnali egy és fél három között.

A zöldes fényű üstökös az egri Hajdúhegyről fotózvaForrás: eszleles.hu/Czigány Péter

A kép készítője az Eszleles.hu oldalon azt írta, az üstökös a város fölött volt, így elég erős a fényszennyezettség, de csak így volt lehetősége, hogy egy képre kerüljön a Sárkány csillagképben található NGC 5894-es számú spirálgalaxissal. Az idő rövidsége miatt színes kamerára nem tudta átszerelni, így kicsit macerásabb volt a fotó feldolgozása – szúrta ki a hírt a heol.hu.

Az üstökös tehát már most is itt van a fejünk fölött, és folyamatosan fényesedik. Budapesten a legtöbb helyen nem elég sötét az égbolt, hogy láthassuk, de a sdiker érdekében a Hármashatár-hegyet érdemes megcélozni.

Az üstökös február hatodikán másfél fokra lesz az Auriga csillagkép legfényesebb csillagától, a Capellá-tól, február 10-ről 11-re virradó éjjelen pedig másfél fokra közelíti meg a vörösen fénylő Marsot. Ekkora már a fényes Hold sem zavarja megfigyelésünket. Ha ez még mindig nem elég: február 13–15 között az üstökös a Bika csillagkép Hyádok halmaza előtt vonul el, minden bizonnyal fantasztikus együttállást alkotva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek