Drasztikus áremelkedés: Bezár Győr ikonikus cukrászdája

Bezár januártól Győr egyik híres cukrászdája, a nádorvárosi Benedetto. Cseh István üzletvezető bő három évtized után kénytelen lehúzni a rolót a költségei drasztikus növekedése miatt, és már nem lesz kapható a városszerte kedvelt sétálókehely, a híres somlói galuskájuk, és gesztenyepüréjük – olvasható a Kisalföld oldalán.

A Benedetto, Győr egyik ikonikus cukrászdája 1986 nyarán nyitott meg a Nádorvárosban, Cseh István pedig 1991. március 12-én vette át az üzemeltetését. A főidényben 10-15-en is dolgoztak, mostanra hárman maradtak. Egyik munkatársa három évtizede dolgozott az üzletben, neki sikerült a Pápai út elején lévő cukrászatukban helyet adni, ott továbbra is megtalálhatók a kedvelt édességek.

"Nehéz volt meghozni a döntést, de muszáj volt bezárnom ebben a gazdasági helyzetben, főleg úgy, hogy nagyon bizonytalan a jövő. Az alapanyagárak emelkedésével olyan összegeket kellett volna kiírnom az árlapra, amelyet nem lett volna szívem elkérni. Minden a kétszerese, háromszorosa lett." – indokolta döntését Cseh István üzletvezető.

A Benedetto mindig a saját süteményeit árulta, híres volt somlói galuskájáról, gesztenyepüréjéről, egyedi tejszínéről. Mint Cseh István visszaemlékszik, volt vendége, aki Budapestről Bécsbe utazva állt meg nála mindig a tejszínes cappuccinóért. Amikor kezdtek, egy ötdekás gombóc fagyi 2 forint 50 fillért volt, és nem győzte cserélgetni a vaníliástégelyt, úgy vitték. "Akkoriban volt, hogy összeért a közeli virágüzletnél és a fagyizónál várakozók sora. Tizenkét fajta fagyit árultunk. A sétálókehelyért hatalmas tömeg állt sorban. A kezdetekben tizenegy-tizenkét forintért adtuk, most annak az ára is 1600 forint felett van" – emlékezett vissza Cseh István. Véleménye szerint a cukrászdák a legnagyobb vesztesei a válságnak, a következő év elején a cukrászdák több mint fele be fog zárni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek