Hallottatok már a 67-es út zenélő felfestéséről? Kaposvár felé találni

Azoknak akik tudnak vezetni, és autóztak már Kaposvár felé az R67-es gyorsúton, ami a Balaton déli partján húzódó M7-es szakaszt köti össze Kaposvárral, biztos nem újdonság, a "zenélő út" jelenség. De aki esetleg még nem járt arra autóval, az hallgassa meg az alábbi videót, mert egy nagyon kellemes és nosztalgikus élményben lesz része. 

A 2017 és 2022 között épített gyorsforgalmi úton megjelent ugyanis a "zenélő út" technológia első hazai példája. Az út nevéhez kapcsolódva, a Republic egyik legmaradandóbb slágere, a "67-es út" című szám néhány taktusa kapott helyet az aszfalton, a leállósáv felfestése mellett.

A technológia lényege, hogy az aszfalt felső rétegének megfelelő rovátkolása egy dallamot ad ki, ha áthajtunk raja az autóval. A hazai megvalósítás azonban nem marással készült, hanem felfestéssel, egy speciális műanyag bevonattal. Egy kis szakasznyi felfestés egy hangjegyet takar, és a zenélő útszakaszon összesen 66 hangjegy kapott helyet.

A dallam élvezhetősége pedig attól, hogy milyen gyorsan hajtunk át a kiemelkedő sávokon. A videók alatti kommentek szerint a 80 km/h-ás sebesség a legideálisabb, és az sem árt, ha senki más nincs előttünk az úton. Zenélő útszakaszt egyébként Dániában hoztak létre először, 1995-ben.

A hazai verzióról készült videó egyébként most kezdett el terjedni az Instagramon, így találtunk rá mi is, és a külföldi kommentelőkkel és kedvelőkkel együtt egyetértünk abban, hogy tökéletesebb dallamot találni sem lehetett volna ide. A rovátkákra egyébként tábla és plusz felfestés is figyelmeztet - három nagy hangjegy, egyre közelebb a leállósáv felfestéséhez. Erre kell kivezetnünk a jobb kereket a Mernye és Mernyeszentmiklós közti szakaszon.

Forrás: Olyanjo.hu

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek