Csapatokban csacsognak a fenyőrigók a Maros-menti erdőkben

Hazánk költőhelye is a fenyőrigóknak, mivel elterjedésük déli határán fekszik. Költeni azonban csak az Északi-középhegységben költenek. Az Alföld csupán a telelési területük, de ilyenkor igen nagy számban érkeznek ide, és csacsogó hangjuk miatt, olyan őket hallgatni, mintha a hatalmas csapat egyszerre üzengetne egymásnak Messengeren, Facebook-on és Twitteren. Tehát jó nagy a hangzavar.  Az első csapatok már október közepén megjelentek, de többségük valószínűleg csak novemberben érkezik majd - írta a kmnp.hu oldala.

A kép csak illusztrációForrás: kmnp.hu/Marik Pál

A fenyőrigók télen elsősorban bogyókat és gyommagvakat fogyasztanak, éppen ezért szeretik annyira a Maros-menti erdők területét, mert itt gazdag a cserjenövényzet. Első példányaikat egy sűrű kökényesben elrejtett vadkamera kapta lencsevégre. Azóta, az nemzeti park munkatársai már több alkalommal találkoztak kisebb, kb. 50 példányos csapattal, miközben az erdőt járták.

A téli időszakban népes, akár több százas csapatok is együtt járnak, és az erdőben kökényt, csipkebogyót és galagonya termést szedegetnek. Néha találkozhatunk velük városi parkokban, ligetekben is.

A fenyőrigók sosem mozognak magányosan, mindig csapatban maradnak.

A fenyőrigók nagyjából akkorák mint a fekete rigók, de a színezetük sokkal változatosabb. A fejük szürke, hátuk szürkés-barnás, szárnyukon pedig sötét gesztenyebarna tollak vannak. Mellük és hasuk világos krémszínű, amit fekete minták tarkítanak. Csőrük töve sárga, csúcsa pedig sötét. Jellegzetes, csacsogó hangjuk miatt már tudhatunk a jelenlétükről akkor is, ha még nem is látjuk őket.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek