Napi cuki: Nagyokat alszik és játszik Füli, a háromhetes szarvasbébi

A Zabarhoz tartozó településrészen, Kútágapusztán még június közepén született szarvasbébi az ottaniak valódi meglepetésére. Füli már három hetes, szépen fejlődik, szereti ropogtatni a búzát és a kukoricát – olvasható a NOOL oldalán.

Füli nagyon barátságos, a család kedvenceForrás: Facebook/Rizmayer György

A tanya vezetője, Rizmayer György és családja nyaranta a kútágapusztai ingatlant rendezgetik, ahová Rozi, a hétéves szarvastehén szinte szabadon ki-be járkál. Az állat az elmúlt években még soha nem tért haza vemhesen, ezért is volt nagy öröm, amikor júniusban életet adott Fülinek. "Rozi tavaly októberben, a párzási szezonban hosszabb időre kimaradt. Nekem kellett megkeresnem a környékbeli erdőkben. Nagy szerencsémre hamar megtaláltam, de akkor fel sem merült bennem, hogy vemhes lehet, mert az állatot ehhez már öregnek gondoltam" – mondta Rizmayer György.

A család segített Rozinak világra hozni kicsinyét.Forrás: Facebook/Rizmayer György

Hozzátette: a lánya jelezte neki június 22-én, hogy Rozival baj van, mert elfeküdt és nem akar felállni. Körülbelül háromórás vajúdás után azonban egy nőstény borjúnak adott életet. Az állat egyedül képtelen lett volna világra hozni a kicsinyét, rettentően megszenvedte minden percét. A borjú eszméletlen volt, ezért gyors és szakszerű lépésekhez kellett folyamodnunk: felkaptuk a hátsó lábainál fogva, kitisztítottuk a légutait és más mesterfogásokat alkalmaztunk, amiket az állatorvosok is szoktak. Leírhatatlan volt a boldogság, amit akkor éreztünk, amikor magához tért. Rozi elkezdte a kicsit nyalogatni – emlékezett a tanyavezető.

Fülinek nem csak az anyatejre van már szüksége, kezdi ropogtatni a kukoricát, búzát és a füvet is harapdálja. Amíg Füli meg nem erősödik, nem engedik ki a telekről, még a kerítést is megerősítették. Azonban a kritikus másfél hónap után az anyjára lesz bízva a döntés abban a tekintetben, hogy elmennek vagy maradnak. A gazda legnagyobb félelme az, hogy később olyan emberrel futnak össze az erdőben, aki nem úgy viszonyul majd hozzájuk, mint a Rizmayer család. "Talán némiképp megnyugvást jelent, hogy az idegeneket Rozi nem igazán szereti és tartja a tisztes távolságot" –  mondta a gazda.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek