Győrben is okosak lettek a zebrák

Győrben nagy az autóforgalom. Egyebek mellett ebből adódóan sok a kisebb-nagyobb közlekedési baleset a városban - írja cikkében a Kisalföld.hu. Éppen ezért a város polgármestere, Dr. Dézsi Csaba András nemrég felhívást tett közzé a közösségi oldalán, és megkérdezte a lakosságot, hova szeretnének zebrákat. 

A LED-lámpák villogással hívják fel az autósok figyelmét, ha gyalogos halad át a zebránForrás: Kisalfold.hu

Sok javaslat érkezett, és ahol indokolt volt a kérés, annak eleget is tettek a szakemberek. De a hagyományos átkelőhelyek mellett két utcába okoszebrákat is létesítettek, melyek főként akkor szolgálják a gyalogosok nagyobb biztonságát, amikor ködös, esős időben, este kell átkelni bizonyos útszakaszoknál.

Ezekben az esetekben az okoszebra előre figyelmezteti az autósokat, hogy nem sokkal előttük gyalogátkelőhely fut, és a járdáról már le is lépett a gyalogos. 

Ezt pedig egy egyszerű, és a környezettel együttműködő intelligens rendszerrel lehet megoldani. A rendszer érzékeli a járókelő jelenlétét, aki éppen áthaladna az úttesten, és automatikus fénykibocsátással jelzi az autósoknak, hogy gyalogos haladna át az úton. Ezt pedig az úttestbe, a felfestett „zebracsíkos" útburkolati jel elé, a menetirány szerinti forgalmi sávokba mélyített LED-es lámpákkal érik el.

Okoszebra Marcalvárosban, a Lajta út és Cuha utca kereszteződésénélForrás: Kisalfold.hu

A lámpákhoz kapcsolódva, mozgásirány-érzékelő kamerákat helyeznek el az úttest mindkét oldalán, melyek kizárólag abban az esetben jeleznek, ha a gyalogos valóban átkel az úttesten. Ekkor a rendszer működésbe hozza a beépített LED-lámpákat, amik villogással jeleznek az autósoknak, hogy lassítsanak, vagy álljanak meg.

Győrben elsőként a Lajta úton és a Kálvária utcai iskola előtt láthatunk ilyen okoszebrákat, de több helyszín is tervben van már a városban, csak először ki kell értékelni a próbahelyszínekkel kapcsolatos tapasztalatokat és véleményeket, írták a cikkben. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek