Szokatlan jelenségek a Perzsa-öbölben: heves esőzés és flamingók

Több, a Perzsa-öbölben lévő ország hatóságai újabb riasztást adtak ki vasárnap, mivel többnapos heves esőzés sújtja az általában száraz régiót. Dubajban például a felgyülemlett esővizes medencékben flamingók tanyáznak – írja a dawn.com.

Flamingók gyűlekeznek a Burdzs Kalifa közelében a heves esőzést követőenForrás: AFP/Karim Sahib

Az Öböl-menti országokban általában enyhe telek vannak, kivéve a november és január közötti időszakot, amikor ritka és rövid ideig tartó esőzés a jellemző.

A mostani időjárás viszont rendkívüli helyzetet teremtett a régióban, ahol a hatóságok az ilyen csapadék ritkasága miatt nem építenek erős vízelvezető rendszereket.

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban és Dubajban a WAM hivatalos hírügynökség szerint a rossz időjárás várhatóan csütörtökig tart. Az ország Sardzsa emírségében gyalogosok és járművek gázoltak a barna színű vízben, a hatóságok szerencsére nem számoltak be áldozatokról.

Kuvaitban „általában átlagos intenzitású" eső várható vasárnap estig – közölte a KUNA hivatalos hírügynökség a meteorológiai hatóságokkal. Az időjárás miatt hétfőn országszerte felfüggesztik az iskolai órákat és vizsgákat.

Autó gázol a vízben a heves esőzések által elöntött Kuvaitváros egyik utcáján 2022. január 2-ánForrás: MTI/EPA/Nufal Ibrahim

Heves esőzések zúdultak a hatalmas sivatagi királyságra, Szaúd-Arábiára, ami hatással van a zarándokokra is Mekkában. A szaúdi polgári védelem arra figyelmeztetett, hogy több régióban továbbra is mérsékelt vagy heves esőzések várhatók.
Omán szombaton „változó intenzitású viharos esőzést" jelentett be az ország több régiójában, és az Omán TV nedves utakról és emelkedő vizekről számoltbe.
Katarban a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak éber, illetve viharos esőket és erős szelet jósolnak vasárnaptól az ország több pontján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek