Rossz irányba indult, de a legjobb helyen szállt le ez a madárritkaság

Január 23-án egy kiskőrösi kertbe, Nyúl Mihály madarász udvarára látogatott el egy feketetorkú rigó (Turdus atrogularis) – írja a birding.hu madártani portálra hivatkozva az mme.hu.

Oroszország, Kína és Mongólia területén fészkel a feketetorkú rigó, telelni délre vonul - illusztrációForrás: Imran Shah/Imran Shah/Wikipedia

Mint a feltöltő írja, "a teraszunk szőlőlugasára ült be, ahonnan fél órát követően elzavarta egy fekete rigó. Később többször is előkerült az utca többi kertjében. Kb. 10:30 után eltűnt és nem került elő, de nyilván az elkövetkezendő napokban keresni fogom, táplálékot talál (alma, szőlő)".

A madár megfigyelése annak fényében számít szenzációnak, hogy eddig egyetlen alkalommal, 2013. márciusában, Debrecenben került elő Magyarországon. A Szibériában elterjedt faj egyedei Dél-Ázsiában telelnek, de kivételesen Európába is eljutnak rossz irányba induló példányok. Ezért nem kis szerencse, hogy éppen egy madárfelismerésben jártas ember udvarában csemegézett a szőlőlugason egy ennyire ritka madár! 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek