Videón láthatják, ahogy vaddisznók rohangálnak Gazdagrét utcáin

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy vaddisznók jelennek meg Budapesten az erdő közeli hegyvidéki utcákon, kertekben. Különösen az Irhás árok és a Normafa környékén nőtt meg érezhetően a hívatlan látogatók száma – olvasható a Hegyvidéki Önkormányzat weboldalán.

A fotó illusztrációForrás: andreas N/Pixabay

A szomszédos, XI. kerületben hasonló tapasztalatokról számolnak be az ott lakók. A bpiautosok.hu egyik olvasójának alábbi felvétele a 11. kerületben, Gazdagréten készült, novemer 18-án, délután 15 órakor. Elképesztő!

Amikor az erdőkben csökken a táplálékkínálat, a vaddisznók felkerekednek, és olyan helyre költöznek, ahol nem kell nélkülözniük, és a nyugalmukat sem zavarják meg a vadászok. Így jutnak el a lakott területekre, például a Hegyvidék erdős részeire. Táplálék, nappali rejtekhely bőven akad itt, és ami a legfontosabb: békéjüket legfeljebb a kutyasétáltatók zavarják meg.

A hegyvidek.hu cikkében Bene Zsolt, a Budakeszi Vadaspark ügyvezetője elmondta, ha kutyasétáltatás közben vaddisznókba botlunk, legjobb felemelni, vagy megkötni az ebet, majd hangosan rákiabálni a vadra. A disznó nem lát jól, az emberi hangra viszont biztosan alábbhagy a bátorsága, ugyanis valósággal iszonyodik tőlünk. Bene Zsolt szerint az a legfontosabb, hogy a gazdik a kutyáikat a kijelölt futtatókon kívül pórázon sétáltassák.

 A malacait féltő koca, a beteg, megsebzett állat – például egy gázolás után –, vagy a párzási időszakban az udvarló kan akár rá is támadhat az emberre.

Sosem szabad elfelejteni, hogy a vaddisznó elsősorban menekülni akar. Ha nem tud, mert nem képes rá, akkor, mint utolsó esély, ránk támad. Izmos álkapcsával komoly sérüléseket okozhat. Ilyen támadás azonban városban még nem történt, az ember legtöbbször békésen ide-oda vonuló kondákkal találkozhat. A leginkább veszélyesnek tűnő vadkanok viszont sokkal óvatosabbak annál, hogy akár csak egy pillanatra is meglássuk őket, ezért nem randalíroznak a kertekben, utcákon. A nagy ramazúrit szinte mindig a süldők, vagy a fiatalabb disznók okozzák, ám nekik az eszük ágában sincs emberre támadni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek