Lézerhárfa és polárfagylalt? Szegeden ezt is megtalálják

Átadták a szegedi ELI-ALPS interaktív látogatói teret, ahol muzeális és a közelmúltban is használt optikai eszközökkel, a fizika törvényszerűségeire rávilágító játékokkal és az intézmény történetét, tevékenységét bemutató interaktív alkalmazásokkal várják az érdeklődőket.

Forrás: ELI ALPS Laser Research Institute / Facebook.com

A megnyitón a nagy intenzitású, ultrarövid lézerimpulzusok létrehozásáért 2018-ban Nobel-díjjal kitüntetett Gérard Mourou úgy fogalmazott, a fizika a jövőben rendkívül fontos szerepet fog betölteni életünkben. A pandémia elmúltával egy sokkal nagyobb problémával, a klímaváltozással találja magát szemben az emberiség. Választ kell adni arra a kérdésre, hogyan tudunk biztonságosan elegendő energiát előállítani akár tízmilliárd ember számára - mondta a francia fizikus.

Gérard Mourou meggyőződése, hogy csupán szélturbinákkal és napelemekkel ez a probléma nem kezelhető, a nukleáris energiát nem lehet mellőzni. Tiszta és biztonságos atomenergiára van szükség, amelynek megteremtését segítheti az ELI-ALPS-ban is alkalmazott rendívül rövid időtartamú, de hatalmas csúcsenergiájú lézerimpulzusok használata - olvasható az MTI hírében és az intézmény oldalán. A kutató úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a látogatóközpont felcsigázza az ide ellátogató fiatalok képzeletét, és egykor majd maguk is fizikussá válnak.

Az ELI-ALPS egyik fontos küldetése a tudomány népszerűsítése, illetve a hazai mérnöki-természettudományos képzés támogatása. A látogatói tér lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődő fiatalok interaktív és szórakoztató módon mélyítsék el ismereteiket a fizika területén.
Fókusz - Interaktív Látogatói Tér különböző állomásain megismerkedhetünk a látványos lézerhárfával, láthatunk polárfagylaltot, forgó tavirózsát és egy lézeres hangátvivőt is, melyek egy-egy, az ELI ALPS-ban folyó kutatásokkal kapcsolatos fizikai jelenséget mutatnak be. Egy külön alkalmazás mutatja be az intézet történetét, tevékenységét, illetve az itt üzemelő kutatási berendezéseket is.

A polcokon elhelyezett régi optikai kísérleti eszközök nemcsak szépségükkel gyönyörködtetnek, de a tudományterület gyors fejlődését is demonstrálják. A kiállítás része az első lézeres szemműtétekhez használt berendezés is. A Fókuszt elsősorban előre bejelentkezett csoportok látogathatják, de a nagyközönség láthatja majd a kiállítást a Kutatók Éjszakáján és a Fény Napján is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek