Egyre több róka bóklászik Pécs lakott területein

Újra megjelentek a rókák Pécs lakott területein, írja a szabadpecs.hu a pécsi városháza sajtóközleményére hivatkozva. A városvezetés szerint az elmúlt időszakban megszaporodtak a lakossági jelzések, néhány hete gyakrabban jelennek meg rókák Pécs lakott területein. A napokban például a Magaslati úton, a Tettye téren, a vasútállomás környékén, Gyükés, Donátus, Bálics és Patacs területén láttak rókákat, de a Köztársaság téren és a belvárosban is észleltek egy-egy példányt.

Forrás: Filius Balázs/nool.hu

A rókák alkalmazkodóképessége kiváló, a városban is feltalálják magukat, és természetes élőhelyük visszaszorulása is lakott területekre űzi őket. A rókák vadállatok ugyan, de nem támadnak, inkább elkerülik az emberrel való találkozást. A rendszeres légi vakcinázásnak köszönhetően Baranyában ma nem ismert a veszettség jelenléte a rókák körében, ám ezzel együtt érdemes nekünk is kerülni velük a kontaktust – írja a városvezetés.

Azt kérték, hogy semmiképpen ne simogassuk, és ne fogjuk meg vagy be az állatokat, ez utóbbi a szakemberek feladata. Sőt, kerüljük a halott állati test érintését is. Míg a veszettség az állat nyálával, harapás útján terjed, érintéssel olyan bőrbetegségek kerülhetnek át kutyára, esetleg emberre, mint a rühösség, de gombás fertőzés vagy bolhásság is előfordulhat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az emberek a közvetlen környezetük tisztán tartásával, a rókák számára lehetséges táplálékot jelentő „éléskamrák" felszámolásával, tudatosabb hulladékgyűjtéssel próbálhatják meg távol tartani lakókörnyezetüktől a ragadozókat.

Szükség esetén a pécsi közterület-felügyelet is ki tud helyezni élvefogó csapdákat, de kizárólag csak magánterületen (nyilvánvalóan ott a tulajdonos előzetes beleegyezésével). Ezt tehát lehet kérelmezni, a felügyelet honlapján (pecsiktf.hu) található elérhetőségek valamelyikén, de csak azoknak, akik biztonságukat, háziállataikat vagy vagyontárgyaikat féltik az állatoktól, és nem tudják őket távol tartani kertjüktől, udvaruktól. Az így, élve befogott rókákat a közterület-felügyelet munkatársai lakott területen kívül engedik újra szabadon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek