Három év után hamarosan megnyitja kapuit a füzérradványi Károlyi-kastély

Október 5-én nyitja kapuit a Károlyi-kastély, Füzérradványon, de amíg zajlanak az utolsó munkálatok, addig is a park zavartalanul látogatható.

Sátoraljaújhelytől 15 km-re fekszik Füzérradvány, ahol a XVI. századi eredetű Károlyi-kastélyt találjuk, melyet Ybl Miklós tervei alapján építették át romantikus-eklektikus stílusban 1860 és 1870 között. Pompás termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz fogadja az érkezőket, emellett több mint 100 hektáros parkkal rendelkezik. Az épület 2018-ban zárta be kapuit, hogy felújításon essen át, melynek célja az 1930-as évekbeli kastélyszálló életének megidézése, hogy a fogadó és vendéglátó terek berendezése, a parki attrakciók illetve a kiállítási tematika is felidézzék az egykori kastélyszálló világát, mindennapjait. 

A kastélyépület jelentős része megújul az építészeti elemek restaurálásával. A földszinti egykori reprezentatív terek közösségi funkciót kapnak, mint fogadótér, ajándékbolt, jegypénztár, rendezvényterem és kávézó. Az épület egyes terei archív fotók alapján, de modern, interaktív eszközökkel kiállítótérként újulnak meg. Fejlesztik a kilátótornyot, a kastélyparkban pedig a korábbi rekonstrukcióból kimaradt részek kertépítészeti rendezése valósul meg - olvasható az nkvp.hu oldalán.

Károlyi Ede, a radványi birtok örököse 1846 tájától 1877-ig Ybl Miklós és a saját tervei alapján historizáló stílusban építtette át a korábban itt álló épületet. A gróf maga készítette el a kastély különleges, nyolcszög alaprajzú tornyának a koncepcióját. 1938-tól a kastélyban a részben a vadászatra alapozott kastélyszálló működött.

A kastélypark a megújult történeti kert sétányaival, a patakokon átívelő hidakkal, halastóval, platánjaival, terebélyes hársfáival, több törzsű tulipánfájával, piramistölgyeivel ejti ámulatba a sétálókat. A parkban akár többórás sétára is indulhatunk anélkül, hogy egy-egy útszakaszt kétszer érintenénk - olvasható a nof.hu oldalán.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek