Első alkalommal köszöntik az őszt retróvonatok az alföldön

A már jól ismert balatoni vonalak mellett szeptember 18-án és 19-én Szeged és Békéscsaba között is utazhatunk múltidéző vonatokkal, amiken korabeli mozdonyok, az eredeti állapot szerint felújított kocsik vagy éppen az Utasellátó adott korszakra jellemző finomságai fokozzák a retróélményt. A Volánbusz nosztalgiajárataival pedig vasárnap felfedezhetők Szeged nevezetességei is.

SzergejForrás: mavcsoport.hu

A retróhétvégén Szeged és Békéscsaba között szinte minden személyvonat retró szerelvényként közlekedik. Forgalomba áll a korábbi retróhétvégékről már ismert csíkos Szergej mozdony a hozzá tartozó négy vékonycsíkos Rába gyorsvonati kocsival. A balatoni hétvégékről ismerős lesz a retró classic ingavonat, a korabeli festésű Csörgővel és olajzöld szerelvényével, valamint a retró Bz motorvonat a hozzá illő kocsikkal.

Újdonság lesz az MDa motorkocsi megjelenése, amely ezen a hétvégén két vékonycsíkos Rába kocsival lesz látható. Ezeken felül lehet utazni classic Csörgő mozdonyos vonattal az utolsó NDK-s gyártású 1. és 2. osztályú fülkés kocsikkal, amelyek rövid időn belül búcsúznak a mindennapi forgalomból, valamint forgalomba áll egy Púpos mozdony, melynek szerelvényében az utolsó két megmaradt klasszikus műbőr üléses sebesvonati kocsi fog közlekedni.

Budapest – Békéscsaba retró InterCity

A retróhétvége helyszínének megközelítése céljából, valamint a hazai InterCity közlekedés 30 éves évfordulójára emlékezve, Budapest és Békéscsaba/Lőkösháza között ezen a hétvégén két retró InterCity vonat is forgalomba áll. Ezeken a járatokon 2. osztályú menetjeggyel és helyjeggyel komfortkocsiban is lehet utazni, ahol hátradönthető, forgatható ülések várják az utasokat. A szerelvényben megtalálhatók ezen felül olyan kocsik, amelyekkel annak idején az első InterCity vonatok indultak, ezeket helyjegy nélkül lehet igénybe venni. A Keleti pályaudvarról 6:10-kor induló Békés InterCity vonatban étkezőkocsi is lesz. A Szegedről Budapestre a 18:45-kor induló Hírös InterCity vonaton szintén lesz étkező és komfortkocsi is.

Retró Utasellátó étkezőkocsik

A retróhétvégén ismét az Utasellátó klasszikus megjelenésű étkezőkocsijában kóstolhatunk meg olyan finomságokat, mint a hortobágyi palacsinta, a paprikáscsirke, a marhapörkölt, a rántott sertésborda, a töltött paprika vagy a bélszínjava, amelyekhez minőségi borokat és klasszikus édességeket választhatunk. A helyi ízek kedvelőit szegedi halászlé valamint csabai kolbászos hidegtál várja.

Az étkezőkocsival a Budapestről 6:10-kor induló Békés IC szerelvényen, a Békéscsabáról 15:47-kor induló szegedi személyvonatban, valamint a Szegedről Budapestre 18:45-kor induló Hírös IC-járaton találkozhatunk, de napközben kb. 9:30 és 15:00 között Békéscsaba állomás 1a vágányán is beugorhatunk néhány falatra.

Gőzvontatású nosztalgia gyorsvonatok

A MÁV Rail Tours szervezésében a menetrend szerinti személyvonatokon kívül ezen a hétvégén gőzmozdonyos nosztalgiavonatokkal is lehet utazni. A muzeális, párnás és fapados kocsikból és bisztrókocsiból álló járatokon átélhető a múlt századi utazási élménye. A vonatot a legendás 424-es gőzmozdony fogja húzni. Ezeken a nosztalgiavonatokon a MÁV-START menetjegyei nem érvényesek, a helybiztosítást is tartalmazó jegyek a MÁV Rail Tours oldalán kaphatók.

Retró Volánbusz járatok

Vasárnap a napfény városa a Volánbusz gyönyörűen felújított Ikarus 266-os autóbuszával is felfedezhető. A Szegedi Dómot, Széchenyi teret és a Víztornyot is érintő városnéző járatok 11:30-kor illetve 13:00-kor indulnak Szeged vasútállomás elől (Indóház tér) kb. 60 perces útjukra. A menetjegyek elővételben a Volánbusz oldalán, vagy a készlet erejéig az autóbusz-vezetőtől kaphatók 1000 forintos áron.

Nosztalgia villamosok Szegeden

A retró hétvégéhez az SZK is csatlakozik, mindkét nap K jelzéssel nosztalgia villamos indul Szeged Pláza – Tarján – Vadaspark – Széchenyi tér – Szeged vasútállomás – Szeged Pláza útvonalon, amelyek Rókus állomáson csatlakoznak a Békéscsaba és Szeged között közlekedő személyvonatokhoz. A nosztalgia Bengáli villamosok normál díjszabással vehetők igénybe. A nosztalgia villamosok menetrendje elérhető az SZKT oldalán. Bővebb információk a mavcsoport.hu oldalán olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek