Tatabánya új turisztikai látványossága lett az egykori szecessziós tiszti kaszinó

Újjászületve nyitott meg Tatabánya óvárosának emblematikus műemléképülete az egykori tiszti kaszinó. A Tulipános Ház névre keresztelt szecessziós épület fénykorában a telep legszínvonalasabb épületének számított. Ide járt a bánya elitje szórakozni egészen az 1945-ös államosításig – írja a Vértes Agórája, a város közösségi és kulturális életét irányító szervezet.

Tulipános HázForrás: Tulipános Ház/Facebook

Az épület a népies stílusáról ismert Toroczkai Wigand Ede tervei alapján készült az 1920-as években, magyaros szecessziós stílusban. A rossz állapotban lévő kaszinót most felújították, és egy bányászati témájú interaktív játszóházat alakítottak ki az alagsorában. Az élményközpontban a virtuális és a kiterjesztett valóság élményén keresztül ismerkedhetünk meg a bányász szakma kultúrájával és Tatabánya történetével. Az épület emellett báloknak, üzleti rendezvényeknek, konferenciáknak, családi eseményeknek, esküvőknek is otthont adhat majd. Az intézmény üzemeltetője, az Agora Nonprofit célja egyben az is, hogy a Tulipános Ház helyet teremtsen az önszerveződő, a minőségi kikapcsolódást, a játékot szervezett, társadalmi formában folytató, klubszerűen működő csoportok számára is.

A Tulipános Ház éttermének teraszaForrás: Tulipános Ház/Facebook

A létesítményben helyet kapott egy étterem is, amelynek fő célja, hogy a házban megvalósuló eseményeket kiszolgálja.

Az eredetileg a Magyar Általános Kőszénbánya megbízásából épült Bányatiszti Kaszinó egykor a tisztviselők szórakozását szolgálta, de az 1945-ös államosítás után elveszítette egykori funkcióját. Egy ideig pártintézményként illetve irodaépületként működött. A rendszerváltást követően többször gazdát cserélt, majd kihasználatlanul, bezárva várta jobb sorsát, ami komoly állagromláshoz vezetett. Végül 2014-ben született közgyűlési döntés arról, hogy Tatabánya városa megvásárolja az épületet. A cél az volt, hogy a felújítást követően az itt élők használhassák az épületet, illetve hogy növeljék Tatabánya turisztikai vonzerejét.

A Tulipános Ház dísztermeForrás:Tulipános Ház/Facebook

A megújult Tulipános Házat először szeptember 4-én és 5-én lehetett bejárni a Bányásznap alkalmából. Jelenleg, december 4-ig "próba üzemmódban" tart nyitva, azaz szolgáltatásai nem vagy csak részben elérhetőek. Bár most nincs meghirdetett esemény, érdemes követni a rendezvényhelyszín Facebook-oldalát, hogy ne maradjunk le a következő bejárásról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek