Egy csepp víz sincs a kardoskúti Fehér-tó medrében, mégis mintha tükröződne

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúton a Fehér-tó medre hetek óta teljesen száraz. Az utóbbi hetek igencsak meleg időjárása kedvez néhány látványos légköri jelenség, például a délibáb és a porördög kialakulásának – olvasható a kmnp.hu weboldalon.

Különleges légköri jelenségre lehetünk figyelmesek a Fehér-tónálForrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

Noha egy csepp víz sincs a mederben, mégis mintha a sekély vízfelszínen tükröződne a megfigyelőtorony és a kutatóház. Ez a jelenség nem más, mint a délibáb, amely tulajdonképpen egyfajta fénytörés, melynek kialakulásához gyors felmelegedésre alkalmas földfelszín szükséges. Erős napsütésben a felmelegedett, forró földfelszíntől a vele közvetlenül érintkező levegőréteg is átmelegszik. A magasabb hőmérsékletű levegő sűrűsége kisebb, a különböző sűrűségű rétegek törésmutatója pedig különbözik, és az eltérő törésmutatójú rétegek – inverziós felületnek nevezett – határfelületén a fény megtörik, ez okozza ezt a légköroptikai jelenséget.

A napos, száraz időjárás, a gyorsan melegedő felszín a kisméretű forgószelek, portölcsérek kialakulásának is kedvez. Az erős besugárzás hatására gyorsan melegszik a levegő. A felszín közelében felhevült és ezáltal a környezeténél könnyebbé vált légrész gyors emelkedésbe kezd, benne alacsony légnyomás alakul ki.

Körös-Maros Nemzeti Park, Fehér-tó, porördögForrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

A nyomáskülönbség révén kialakuló légbuborékba minden irányból levegő áramlik, ami aztán forgó mozgásba kezd és egyre gyorsabbá válik a függőleges tengely menti örvénylés. Az így kialakult kis forgószeleket porördögként is emlegetjük. A fenti képen látható porördög a Fehér-tó medrében keletkezett, és az abban lévő portól vált fehér színűvé.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek