Üde, gyöngyvirágos tölgyest varázsolnak a kiszáradó Nagyerdőből

Papp László, Debrecen polgármestere Facebook-oldalán számolt be arról, hogy sikeresen zárult a Civaqua-program első ütemére kiírt közbeszerzési eljárás. A több mint 11 milliárd forint értékű beruházás munkálatai már ősszel elkezdődnek.

Forrás: osvathpeter/pixabay.com

A debreceni polgárokra utaló cívis szóból és a víznek megfelelő aquából összeálló mozaikszó, a Civaqua egy Debrecen környezeti állapotának javítását célzó programot takar, melynek célja a kiszáradó Nagyerdő és az erdőspusztai tavak vízpótlása, illetve a Hajdúsági löszhát öntözésfejlesztése.

A vizet a rendszer a Tiszából kapja, melynek vizét egy Keleti főcsatornán kiépített szivattyútelep juttatja Józsa közelébe egy ezerhatszáz milliméteres csővezetéken keresztül. A szivattyúk másodpercenként három és fél köbméter vizet préselnek a vezetékbe, s ezt a víztömeget napelemes energia segítségével emelik hatvan méterrel a szivattyúállás szintje fölé, onnantól pedig gravitációs úton halad a víz a Tócóba, a Nagyerdőbe és az erdőspusztai tavakba.

Az első ütemben a Tócó-ér kapja meg az éltető vizet, másodpercenként kétszázhetven litert. Ez nem csak a vízi életközösség fennmaradását, a vízfolyáshoz kapcsolódó mocsárrétek életét fogja biztosítani, de gazdagítani fogja a város látnivalóit is. A megújuló Tócó völgyében a Zeleméri romtemplomtól tanösvény és kerékpárút épül.

A második ütemben a Nagyerdő vízpótlása valósul meg, ami a remények szerint a kiszáradó erdőből üde gyöngyvirágos tölgyest éleszti újjá. A víz további útja a Kondorosi-éren keresztül a Fancsikai-tavakba, a Mézeshegyi- és a Vekeri-tóba vezet - olvasható a futureofdebrecen.hu oldalán.

Mint Papp László írja, a vízellátási projekt első ütemében zajló munkák során nyomóvezetékek, vízellátó útvonalak kiépítésére kerül sor, miközben a Tócó-ér forrásvidékének fejlesztése és a Józsa melletti mederrehabilitáció is megtörténik. A Civaqua-programnak köszönhetően Debrecen egy az 1970-es évek óta fennálló fontos környezetvédelmi kérdésre ad most választ - teszi hozzá a polgármester.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek